Μικρή διαφορά ηλικίας στα αδέλφια αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού

Τα μωρά που συλλαμβάνονται σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την γέννηση του αδερφού τους , έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Η ασφαλέστερη περίοδος για να συλλάβουν οι γονείς το επόμενο παιδί είναι από δύο έως πέντε έτη μετά την γέννηση του προηγούμενου παιδιού τους, όπου δεν φαίνεται να υπάρχει επιπλέον κίνδυνος, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που συλλαμβάνονται μετά από ένα κενό πέντε ετών είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό, ενώ για τα κενά της πάνω από δέκα χρόνια, ο κίνδυνος αυτισμού ήταν κατά 40% υψηλότερος.

Η μελέτη υποστηρίζει μια προηγούμενη έρευνα, η οποία διαπίστωσε μια σύνδεση μεταξύ των κοντινών συλλήψεων μετά τον προηγούμενο τοκετό και την διάγνωση αυτισμού σε αυτά τα παιδιά. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με δύο κοντινές σε απόσταση εγκυμοσύνες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και γέννησης βρεφών χαμηλού σωματικού βάρους.

Η μελέτη ανέλυσε τα αρχεία 7.371 παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ των 1987-2005 στη Φινλανδία. Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών είχαν διαγνωστεί με αυτισμό. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τα εθνικά μητρώα για να συγκρίνουν την απόσταση των κυήσεων μεταξύ των παιδιών που είχαν διαγνωστεί με αυτισμό και εκείνα που δεν είχαν. Η ανάλυση έλαβε υπόψη τους παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σύνδεση αυτή, όπως η ηλικία των γονιών, τον αριθμό των παιδιών που είχαν πριν τον τελευταίο τοκετό το ιστορικό των γονιών για ψυχιατρικές διαταραχές όπως ο αυτισμός.

Ο Δρ Άλαν Μπράουν , του Πανεπιστημίου του Columbia των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «Αυτή η μελέτη παρέχει μια περαιτέρω απόδειξη ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή κοντά στην προγεννητική περίοδο παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του αυτισμού, μια σοβαρή κατάσταση που πλήττει εκατομμύρια άτομα».