Τα αριστερόχειρα αγόρια γεννιούνται χειμώνα!

Tα αγόρια που γεννιούνται το χειμώνα είναι πιο πιθανό να είναι αριστερόχειρες από εκείνα που έχουν γεννηθεί το καλοκαίρι, δείχνει μία νέα έρευνα.

Ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Βιέννης μελέτησαν 13.000 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι, συνολικά, 7,5% των γυναικών και το 8,8% των ανδρών ήταν αριστερόχειρες. Αλλά βρήκαν ότι μεταξύ των ανδρών, σε ένα μηνιαίο μέσο όρο, 8,2% των αριστερόχειρων είχαν γεννηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο. Ωστόσο, κατά τη χρονική περίοδο από το Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 10,5%.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cortex», υποστήριξα ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε ορμονικά αίτια.

Πιστεύεται ότι η έκθεση ενός εμβρύου σε υψηλότερα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης στη μήτρα αυξάνει τις πιθανότητές του να είναι αριστερόχειρας.

Το φως της ημέρας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα τα αγοράκια που γεννήθηκαν το χειμώνα να ήταν σε εμβρυακό στάδιο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού που η μέρα είναι μεγαλύτερη, γεγονός που εξέθεσε τα έμβρυα σε περισσότερη τεστοστερόνη.

Το αποτέλεσμα αυτό εξηγείται για τους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες, επειδή οι ανδρικοί εγκέφαλοι εκτίθενται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από ότι οι θηλυκοί εγκέφαλοι κατά τη διάρκεια της προγεννητικής ανάπτυξης.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, Σε επίπεδο μήτρας η τεστοστερόνη είναι υψηλότερη στο αρσενικό έμβρυο, λόγω της δικής του έκκρισης τεστοστερόνης λόγω φύλου, από ό, τι στο θηλυκό έμβρυο.

Ωστόσο, το επίπεδο τεστοστερόνης της μητέρας και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα της ορμόνης στη μήτρα.