Τα λάθος και τα σωστά που πιστεύουμε για την ακράτεια

Μύθος 1. Ακράτεια σημαίνει γήρανση

Όπως προαναφέρθηκε: Η ακράτεια είναι ένα σύμπτωμα που προκύπτει από μια ή περισσότερες διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος. Επομένως, η ακράτεια είναι το αποτέλεσμα κάποιου άλλου ιατρικού προβλήματος που υπάρχει και λανθασμένα συνδέεται με τα γηρατειά.

Μύθος 2. Η ακράτεια θεραπεύεται μόνο με χειρουργείο ή φαρμακευτική αγωγή

Καθώς πρόκειται για τραυματισμό ή χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους, η ακράτεια μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά και μη επεμβατικά με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών αυτών που οδηγούν στην αύξηση της εγκράτειας. Τέτοιες ασκήσεις, είναι οι ασκήσεις Kegel’s.

Μύθος 3. Η ακράτεια είναι ασθένεια

Η ακράτεια είναι πάθηση η οποία μπορεί να είναι παροδική ή χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωσή της οδηγεί στην άμεση αντιμετώπισή της.

Μύθος 4. Η καισαρική θα αποτρέψει την εμφάνιση συμπτωμάτων ακράτειας

Στην περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα ακράτειας κατά την εγκυμοσύνη, αυτό οφείλεται στην πίεση που δέχτηκε σε όλο το διάστημα των εννέα μηνών, το πυελικό έδαφος με αποτέλεσμα τη χαλάρωση ή τον τραυματισμό των μυών. Κατ’ επέκταση, η χρήση καισαρικής ή όχι δεν συνδέεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων ακράτειας. Τέλος, δεν είναι απαραίτητο ότι όλες οι εγκυμονούσες γυναίκες θα εμφανίσουν ακράτεια.

Μύθος 5. Αν έχω ακράτεια ελαφριάς μορφής μπορώ να χρησιμοποιήσω σερβιέτα περιόδου

Όπως προαναφέρθηκε, οι σερβιέτες περιόδου έχουν διαφορετική κατασκευή από αυτή των προϊόντων ελαφριάς ακράτειας, τα οποία διαθέτουν διαφορετικές τεχνολογίες απορρόφησης και απομάκρυνσης οσμών καθώς τα ούρα έχουν διαφορετική σύσταση από αυτή του αίματος. 

* Τα παραπάνω δεδομένα έχουν διατεθεί από τη κα Φωτεινή Λάγαρη ΜΑ., ΡΤ. New York University, φυσικοθεραπεύτρια και συνιδιοκτήτρια του Κέντρου Φυσικοθεραπείας Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ στην Αθήνα. Μαζί με την Μιμή Μαρσέλλου M.S., P.T. New York University έχουν δημιουργήσει το Γυναικολογικό/Μαιευτικό Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας «Μ.Α.Μ.Α.» (Μητρικές Αγκαλιές Με Αρχές) καθώς και το πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας «Pelvic Floor Act» (Εκπαίδευση και Φυσικοθεραπεία Δυσλειτουργιών του Πυελικού Εδάφους). Είναι αποκλειστικοί συνεργάτες της «Tupler’s Technique» (Αποκατάσταση Διάστασης Ορθού Κοιλιακού) για την Ελλάδα και επιστημονικοί συνεργάτες της SCA (ΤΕΝΑ, LIBERO) Ελλάς.