Μπορεί το φτέρνισμα να προκαλέσει ακράτεια;

Στις γυναίκες η ακράτεια παρουσιάζεται ως σύμπτωμα με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την εμμηνόπαυση.

Στην εγκυμοσύνη, το πυελικό έδαφος δέχεται φόρτιση κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών κύησης η οποία οξύνεται στην περίπτωση ενός δύσκολου φυσιολογικού τοκετού καθώς το πυελικό έδαφος τεντώνεται σε βαθμό που είτε χαλαρώνει υπερβολικά ή και τραυματίζεται.

Το πιο συχνό επακόλουθο είναι η ακράτεια κύστης «από προσπάθεια», με απώλεια ούρων κάθε φορά που αυξάνει η ενδοκοιλιακή πίεση (γέλιο, φτέρνισμα, βήχας, σήκωμα βάρους) ή με άσκηση που έχει κραδασμούς (αερόβια άσκηση, τρέξιμο).

Κατά την εμμηνόπαυση, οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν μία γενικότερη χαλάρωση του μυϊκού συστήματος και κατά συνέπεια και των μυών του πυελικούς εδάφους. Αποτέλεσμα αυτής της χαλάρωσης και αδυναμίας σύσπασης της περιοχής είναι τα συμπτώματα ακράτειας.

Στους άνδρες, τα συμπτώματα ακράτειας σχετίζονται συνήθως με τον προστάτη. Σε κάποιες περιπτώσεις, συμπτώματα ακράτειας παρουσιάζονται μετά από προστατεκτομή.

Τέλος, συμπτώματα ακράτειας μπορεί να οφείλονται σε νευρολογικά αίτια σε περιπτώσεις παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος Πάρκινσον. 

* Τα παραπάνω δεδομένα έχουν διατεθεί από τη κα Φωτεινή Λάγαρη ΜΑ., ΡΤ. New York University, φυσικοθεραπεύτρια και συνιδιοκτήτρια του Κέντρου Φυσικοθεραπείας Φ/Θ ΠΡΑΞΙΣ στην Αθήνα. Μαζί με την Μιμή Μαρσέλλου M.S., P.T. New York University έχουν δημιουργήσει το Γυναικολογικό/Μαιευτικό Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας «Μ.Α.Μ.Α.» (Μητρικές Αγκαλιές Με Αρχές) καθώς και το πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας «Pelvic Floor Act» (Εκπαίδευση και Φυσικοθεραπεία Δυσλειτουργιών του Πυελικού Εδάφους). Είναι αποκλειστικοί συνεργάτες της «Tupler’s Technique» (Αποκατάσταση Διάστασης Ορθού Κοιλιακού) για την Ελλάδα και επιστημονικοί συνεργάτες της SCA (ΤΕΝΑ, LIBERO) Ελλάς.