Τελικά οι βιταμίνες προστατεύουν από καρκίνο και καρδιοπάθειες;

Υπό αμφισβήτηση τίθεται η προστατευτική δράση των βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής ενάντια στον καρκίνο και τα καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Με βάση τις διαπιστώσεις αυτές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε κατευθυντήρια οδηγία σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατόν να εξαχθεί θετική ή αρνητική θέση για την επίδραση των πολυβιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής, στον καρκίνο και την καρδιαγγειακή υγεία.

"Σε αυτό το σημείο οι γνώσεις μας δεν είναι αρκετές για να εκτιμηθεί κατά πόσο ωφελούν ή βλάπτουν οι βιταμίνες ή τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα αναφορικά με τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις", επεσήμανε ο Δρ Μάικλ Λεφέβρ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μισούρι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Στέφεν Φόρτμαν του Κέντρου Ερευνών Υγείας Kaiser Permanente, ανέλυσαν 26 δημοσιευμένες έρευνες σχετικές με την επίδραση των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Οι μελέτες, που κάλυπταν την περίοδο 2005 - 2013, αφορούσαν άτομα ηλικίας 22 έως 77 ετών (με μέση ηλικία άνω των 50).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στην θνησιμότητα μεταξύ των ανθρώπων που λάμβαναν πολυβιταμίνες και στα άτομα που παίρνουν χάπια placebo ή τίποτα . Επίσης , δεν φάνηκε να υπάρχει επίδραση των πολυβιταμινών σε θανατηφόρο ή μη θανατηφόρο καρδιακή νόσο . Ωστόσο δύο δοκιμές έδειξαν μία μικρή μείωση των νέων κρουσμάτων καρκίνου σε μια περίοδο 10 ετών, αλλά μόνο στους άνδρες.

Ο Δρ. Φορτμαν και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σαφής απόδειξη ότι τα συμπληρώματα και οι βιταμίνες έχουν κάποια επίπτωση στην εμφάνιση καρκίνου και στις καρδιοπάθειες. "Το κύριο μήνυμα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία μακροπρόθεσμων οφελών για την υγεία των ανθρώπων που λαμβάνουν βιταμίνες" , σημείωσε ο Δρ. Φορτμαν.