Πόσο κινδυνεύουμε στην Ελλάδα από την ελονοσία

Το 1975 ανακηρύχθηκε ότι η νόσος είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη αργότερα όμως η νόσος εμφανίστηκε και πάλι στον Καύκασο

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας σήμερα 25 Απριλίου και παρ' ότι θεωρείται μια “παρωχημένη” λοιμώδης νόσος, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι και στην Ελλάδα κινδυνεύουμε από την ελονοσία, και πάλι μετά από πολλές δεκαετίες.

Παρ' ότι η χώρα θεωρείται “ελεύθερη ελονοσίας” από το 1974, το 2015 εκδηλώθηκαν στη χώρα μας 60 κρούσματα ελονοσίας εκ των οποίων τα 54 ήταν εισαγόμενα (44 κρούσματα αφορούσαν μετανάστες από ενδημικές χώρες και 10 κρούσματα αφορούσαν ταξιδιώτες σε ενδημικές χώρες).

Να σημειωθεί ότι το 1975 ανακηρύχθηκε ότι η ελονοσία εξαφανίστηκε από την Ευρώπη. Όμως, λίγα χρόνια αργότερα η νόσος εμανεμφανίστηκε στον Καύκασο.

Η ελονοσία είναι ένα λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από ένα γένος πλασμώδιου που αρχικά ονομάστηκε πλασμώδιο του Λαβεράν, από τον Γάλλο στρατιωτικό ιατρό Σαρλ Λουί Λαβεράν, που παρατήρησε πρώτος το 1880 την παρουσία αυτών των παρασίτων στο αίμα ασθενών που πέθαναν από ελονοσία.

Η ελονοσία μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα θηλυκά κουνούπια του είδους Anopheles.

Στη διεθνή βιβλιογραφία η νόσος αναφέρεται ως malaria (από τις ιταλικές λέξεις: mal και aria = κακός αέρας) αφού πριν τις ανακαλύψεις του Λαβεράν πιστευόταν ότι η νόσος προκαλείται από τον κακής ποιότητας αέρα κοντά στα έλη και τους βάλτους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2015 καταγράφηκαν 214 εκατομμύρια νέα κρούσματα από ελονοσία και 438.000 θάνατοι (οι περισσότεροι στην Αφρική). Κάθε μέρα 3000 παιδιά πεθαίνουν από την ελονοσία.