MERS: Σε επιφυλακή 50 άτομα, καθαρός ο ταξιτζής

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη ο οδηγός ταξί, που μετέφερε τη Μεγάλη Πέμπτη από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στην Αμφιάλη Κερατσινίου τον 69χρονο ασθενή, ο οποίος πάσχει από βαρύ σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από τον κορονοϊό.

Μπορεί ο αυτοκινητιστής να την "έχει γλιτώσει", όμως η αγωνία εντείνεται, καθώς σε επαφή με τον 69χρονο φέρονται να ήρθαν περίπου 50 άτομα.

Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες έχουν θέσει σε παρακολούθηση ένα προς ένα τα συγκεκριμένα άτομα, για να αποκλείσουν ενδεχόμενο μόλυνσής τους.

Ανάμεσά τους βρίσκονται οι 25 συνεπιβάτες του στην πτήση από τη Σαουδική Αραβία.

Αντίστοιχα, για τους υπόλοιπους επιβάτες έχουν ενημερωθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες των χωρών τους.

Καθησυχάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι καθησυχαστικοί όσον αφορά τη διασπορά του ιού και επισημαίνουν ότι το Κέντρο έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

"Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό MERS"

Ωστόσο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο Αθηναϊκό   Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι "δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε ειδική θεραπεία για το νέο ιό", τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Τα ποσοστά θνησιμότητας από τον ιό είναι πάρα πολύ υψηλά, καθώς το "50% των ασθενών, που προσβάλλονται από το νέο ιό, καταλήγουν - έχει ιδιαίτερη σημασία ο περιορισμός μετάδοσης του MERS", τονίζει ο καθηγητής Τσακρής.

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία λήψης των μέτρων, καθώς η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Για την ώρα, εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών σε διάφορες χώρες από τον ιό MERS αγγίζει τους 100. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια εξάπλωση τους τελευταίους δύο μήνες σε νοσοκομεία της Σαουδικής Αραβίας και, μάλιστα, καταγράφονται και περιπτώσεις ενδονοσοκομειακής μετάδοσης αυτού του ιού.

Ιός MERS: Ένας νέος τύπος ιού

Είναι ένας καινούργιος τύπος "κορόνα-ιού". Η κορόνα είναι γνωστή, προκαλεί γενικά κοινές, σχετικά απλές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Ο νέος ιός εμφανίστηκε, όμως, ξαφνικά. Για πρώτη φορά, παρατηρήθηκε το Σεπτέμβριο του 2012 στη Σαουδική Αραβία. Έχει χαρακτηριστικά, που διαφέρουν αρκετά από τους υπόλοιπους κορόνα-ιούς, γενετικά μοιάζει με κορόνα-ιούς, που έχουν βρεθεί στις νυχτερίδες.

Γενετικές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανώς, ότι -χωρίς αυτό να είναι απόλυτο- ο ιός να έχει ξεκινήσει από τις νυχτερίδες, να πέρασε στη συνέχεια στις καμήλες, που βρέθηκαν να νοσούν από το MERS-ιό σε περιοχές της αραβικής χερσονήσου, και στη συνέχεια, από τις καμήλες να πέρασε στον άνθρωπο.

Τι σημαίνει MERS - Ποιος είναι ο ιός και τι παθαίνει από αυτόν

Ο ιός MERS, το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας με πηγή τη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρουν τα αρχικά του -Middle East Respiratory Syndrome- είναι ένας μεταδοτικός ιός που κινείται επιθετικά και μολύνει το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, προκαλώντας οξείας αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ο ασθενής από τον ιό MERS υποφέρει από πυρετό, έντονο βήχα, αναπνευστική ανεπάρκεια και έλλειψη οξυγόνου. Όπως σημειώνει το Κέντρο Μεταδοτικότητας Νοσημάτων CDC, ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο στη χώρα της Σαουδικής Αραβίας και οι ακριβείς τρόποι μετάδοσής του από άτομο σε άτομο δεν έχουν ακόμη πλήρως εξακριβωθεί και καταγραφεί.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο MERS κινείται επιθετικά μόνο στα όργανα που έχουν να κάνουν με το αναπνευστικό σύστημα (μύτη, στόμα, φάρυγγα, πνεύμονες) και δε διαχέεται ως μικρόβιο σε άλλα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού τόσο έντονα, αλλά η προσπάθεια του οργανισμού να αντιμετωπίσει τον ιό είναι αυτή που καταβάλλει συνολικά τον οργανισμό, με την εμφάνιση πυρετού.

Μέτρα προφύλαξης

Τα μέτρα προφύλαξης, που συστήνονται για την προστασία από τον κορονοϊό MERS, είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή, η αποφυγή στενής επαφής με άτομα, που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος). Ιδιαίτερα, τονίζεται η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες, που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα, εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.

Σύμφωνα, πάντως, με τον καθηγητή Αθανάσιο Τσακρή, "θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε άτομα που έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα και έχουν προηγουμένως επισκεφθεί ή παραμείνει σε χώρες της αραβικής χερσονήσου για να δούμε αν υπάρχει λοίμωξη από τον νέο ιό". Και οι γιατροί πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να ελέγχονται τέτοια περιστατικά για πιθανή μόλυνση από τον νέο ιό, που είναι ιδιαίτερα παθογόνος και εμφανίζει υψηλή θνητότητα, δηλαδή από τα άτομα που προσβάλλονται ένα μεγάλο ποσοστό καταλήγει. Αυτό θορυβεί και τη διεθνή κοινότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διασπορά του παθογόνου αυτού καινούργιου ιού στις χώρες της αραβικής χερσονήσου και ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία".

Στο μεταξύ, ο 69χρονος ασθενής νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου "Σωτηρία" και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται κρίσιμη.