MERS: Δεν υπάρχει θεραπεία για τον κορονοϊό, ούτε εμβόλιο

Περισσότερο και από επείγουσα είναι η ανάγκη να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφευχθεί η διασπορά του θανατηφόρου κορονοϊού, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Όπως δηλώνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, "δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία για τον νέο ιό", τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Τα ποσοστά θνησιμότητας από τον ιό είναι πάρα πολύ ψηλα καθώς το "50% των ασθενών που προσβάλλονται από τον νέο ιό καταλήγουν - έχει ιδιαίτερη σημασία ο περιορισμός μετάδοσης του MERS" τονίζει ο καθηγητής Τσακρής.

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία λήψης των μέτρων καθώς η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών "θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε άτομα που έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα και έχουν προηγουμένως επισκεφθεί ή παραμείνει σε χώρες της αραβικής χερσονήσου για να δούμε αν υπάρχει λοίμωξη από τον νέο ιό". Και οι γιατροί πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να ελέγχονται τέτοια περιστατικά για πιθανή μόλυνση από τον νέο ιό, που είναι ιδιαίτερα παθογόνος και εμφανίζει υψηλή θνητότητα, δηλαδή από τα άτομα που προσβάλλονται ένα μεγάλο ποσοστό καταλήγει. Αυτό θορυβεί και τη διεθνή κοινότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διασπορά του παθογόνου αυτού καινούργιου ιού στις χώρες της αραβικής χερσονήσου και ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία.

Σχεδόν 100 νεκροί σε διάφορες χώρες

Για την ώρα εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών σε διάφορες χώρες από τον ιό MERS αγγίζει τους 100. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εξάπλωση τους τελευταίους δύο μήνες σε νοσοκομεία της Σαουδικής Αραβίας και μάλιστα καταγράφονται και περιπτώσεις ενδονοσοκομειακής μετάδοσης αυτού του ιού.

Νέος τύπος ιού

Είναι ένας καινούργιος τύπος "κορόνα-ιού". Η κορόνα είναι γνωστή, προκαλεί γενικά κοινές, σχετικά απλές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Ο νέος ιός εμφανίστηκε όμως ξαφνικά, για πρώτη φορά παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Σαουδική Αραβία. Έχει χαρακτηριστικά που διαφέρουν αρκετά από τους υπόλοιπους κορόνα-ιούς, γενετικά μοιάζει με κορόνα-ιούς που έχουν βρεθεί στις νυχτερίδες.

Γενετικές και επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανώς, ότι -χωρίς αυτό να είναι απόλυτο- ο ιός να έχει ξεκινήσει από τις νυχτερίδες, να πέρασε στη συνέχεια στις καμήλες που βρέθηκαν να νοσούν από τον MERS-ιό σε περιοχές της αραβικής χερσονήσου και στη συνέχεια από τις καμήλες να πέρασε στον άνθρωπο.

Τι μέτρα συνιστούν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, σε αυτή τη φάση ιδιαίτερη σημασία έχει το επιδημιολογικό ιστορικό. Δηλαδή άτομα που έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα και έχουν προηγουμένως επισκεφθεί ή παραμείνει σε χώρες της αραβικής χερσονήσου θα πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνεται ενδελεχής έλεγχος για να δούμε αν υπάρχει λοίμωξη από τον νέο ιό. Και οι γιατροί πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) να ελέγχονται τέτοια περιστατικά για πιθανή μόλυνση από τον νέο ιό. Επίσης άτομα που ταξιδεύουν στις χώρες της αραβικής χερσονήσου ή διαμένουν εκεί να αποφεύγουν επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ενδημεί και εξαπλώνεται ο ιός σε χώρες της αραβικής χερσονήσου.

Από τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα, φαίνεται ότι μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα και 10 ημέρες μετά την επαφή με ασθενή που έχει μολυνθεί με τον ιό MERS. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα άτομα που έχουν έρθει σε μη προστατευμένη επαφή με άτομα που πάσχουν θα πρέπει για 14 ημέρες να παραμένουν σε καραντίνα, καθώς αυτές είναι οι διεθνείς οδηγίες, να αποφεύγουν δηλαδή επαφή με άλλα άτομα για περίπου δύο εβδομάδες.