Τα χόμπι κλείνουν την πόρτα στην άνοια και την κατάθλιψη

Σχεδιάζετε να βγείτε στην σύνταξη; Αν ναι, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην καθίσετε σε μία πολυθρόνα, αλλά να απασχοληθείτε με ένα ή δύο χόμπι για να κρατήσετε το μυαλό σας υγιές.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Concordia στο Μόντρεαλ τόνισαν ότι, δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, η ανάγνωση, η κοινωνικοποίηση και τα ταξίδια, όχι μόνο κρατούν το μυαλό αιχμηρό, αλλά και θεραπεύουν την κατάθλιψη που μπορεί να εμφανιστεί σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο Κλινικός ψυχολόγος Δρ Λάρυ Μπάιερ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, εξήγησε ότι "η συνταξιοδότηση συμπίπτει συνήθως χρονικά με την μείωση της νοητικής λειτουργίας. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να εντοπίσουμε τους παράγοντες κινδύνου για την πνευματική εξασθένηση".

Η ομάδα του Δρ Μπάιερ κοίταξε τις εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα τεσσάρων ετών σε 333 υγιείς συνταξιούχους, με μέσο όρο ηλικίας τα 59 έτη. Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Psychological Sciences", κατέδειξαν ότι, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ξεκινούν χόμπι τα οποία απαιτούν εγκεφαλική συμμετοχή, για να κρατούν τον εγκέφαλό τους σε εγρήγορση.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι, η μετάβαση από την πολυάσχολη ζωή εργασίας μπορεί να αφήσει ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί, διαφορετικά αρχίζει η επιβράδυνση των νοητικών λειτουργιών. Μάλιστα είναι πιθανό να εμφανιστούν και ήπια συμπτώματα κατάθλιψης, γεγονός που σημαίνει ότι μειώνεται η δύναμη του εγκεφάλου. 

Όπως προσέθεσαν οι ερευνητές, οι άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται από διευθυντικές θέσεις ή επαγγελματική εργασία έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τις ικανότητές τους, από εκείνους που ήταν ανειδίκευτοι ή είχαν υπαλληλικές θέσεις.