Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: Αγκαλιαστείτε, κάνει καλό!

Οι ειδικοί τονίζουν πως μόνο 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες

Αν και δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον ΟΗΕ ως μία από τις διεθνείς ημέρες, ωστόσο σε όλο σχεδόν τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς έχει υιοθετηθεί ως... έθιμο!

Η ιδέα προήλθε το 1986 από τον πάστορα φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε. Ο Zaborney είχε παρατηρήσει ότι η αμερικανική κοινωνία έχει πολλές συστολές όσον αφορά στην έκφραση των συναισθημάτων της σε δημόσιο χώρο και ήλπιζε ότι μέσα από την Ημέρα αυτή θα συνέβαλε στην εξωτερίκευση τους. 

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2003, μία έρευνα του “Touch Research Institute” τον δικαίωσε: επιβεβαίωσε ότι τα ζευγάρια στην Αμερική στη διάρκεια της ημέρας αγγίζουν ο ένας τον άλλον πολύ λιγότερο συγκριτικά με ζευγάρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Την ίδια στιγμή επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να επιφέρει μία αγκαλιά, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο: μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να μιεώσει το στρες, να διατηρήσει την καριδά υγιή, να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς και να μας φέρει πιο κοντά στο αντίθετο φύλο και γενικά τους ανθρώπους;

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί τονίζουν πως μόνο 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας (όπως η ωκυτοκίνη).

 Οι ερευνητές διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αμερικής συμφωνούν ότι μία αγκαλιά βοηθάει τους ανθρώπους να ηρεμήσουν, να νιώσουν ασφαλείς και να αποβάλλουν την ένταση και το στρες. Αυτό, όμως, μπορεί να συμβεί μόνο σε περίπτωση που η αγκαλιά προέρχεται από κάποιον άνθρωπο με τον οποίο νιώθουμε φιλικά και άνετα και όχι από κάποιον ξένο. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να αυξήσουμε το στρες καθώς νιώθουμε άβολα και αμήχανα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Οχάιο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει τόσο περισσότερο έχει ανάγκη από μία αγκαλιά, καθώς η σωματική και η ψυχική του υγεία γίνεται όλο και πιο εύθραυστη. Την ίδια στιγμή, εντείνεται το αίσθημα της μοναξιάς γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα άγχους κάνοντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε ασθένειες. Αγκαλιάζοντας όμως κάποιον, αισθανόμαστε αυτομάτως πιο κοντά στο πρόσωπο αυτό, αναπτύσσουμε έστω και στιγμιαία μία ουσιαστική ανθρώπινη σχέση και νιώθουμε πιο δυνατοί και λιγότερο μόνοι μας.

Πηγή: ikypros.com