12 όχι και τόσο γνωστά σημάδια κατάθλιψης

Μια «ύπουλη» διαταραχή που δηλώνει την παρουσία της με τρόπους που δεν φανταζόμαστε

Η κατάθλιψη θα μπορούσε να ονομαστεί και «διαταραχή – χαμαιλέων». Το ποσοστό των κρουσμάτων της κατάθλιψης είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό των ανθρώπων που τελικά καταφεύγουν σε κάποιον ειδικό αναζητώντας βοήθεια. Και αυτό γιατί πολλές φορές, η κατάθλιψη δηλώνει την παρουσία της με συμπτώματα που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε πού οφείλονται.

1.       Καταναλωτικό όργιο: Συχνά οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν την τάση να επιδίδονται σε αλόγιστες αγορές, πραγμάτων που δεν χρειάζονται και που δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά.

2.       Κατάχρηση αλκοόλ: Ο αλκοολισμός θεωρείται από μόνος του διαταραχή αλλά συχνά η κατάχρηση του αλκοόλ είναι σημάδι κατάθλιψης

3.       Το να ξεχνά κάποιος συχνά: Οι έρευνες έχουν δείξει οι παρατεταμένες περίοδοι κατάθλιψης αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό. Αυτό αδυνατίζει κάποιες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης.

4.       Εθισμός στη χρήση του ίντερνετ: Συχνά οι άνθρωποι με κατάθλιψη κάνουν υπερβολική χρήση του διαδικτύου. Τα σάιτς που επισκέπτονται συχνότερα είναι σάιτς πορνογραφικού περιεχομένου, for a και online κοινότητες και σάιτς με διαδικτυακά παιχνίδια.

5.       Βουλιμία, παχυσαρκία και διαταραχές όρεξης.

6.       Shoplifting: Ένας στους τρεις που κάνουν το λεγόμενο shoplifting (δηλαδή να κλέβουν μικροπράγματα από μαγαζιά) πάσχει από κατάθλιψη.

7.       Πόνοι στη μέση: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το 42% των ανθρώπων που έχουν χρόνια προβλήματα πόνων στη μέση, έχει περάσει κατάθλιψη προτού του εμφανιστούν οι πόνοι αυτοί.

8.       Σεξουαλικές συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο: Γενικά επικρατεί η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν έχουν ενδιαφέρον για το σεξ. Όμως  υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που εξαιτίας της κατάθλιψης επιδίδονται σε σεξουαλικές συμπεριφορές και πρακτικές που τους θέτουν σε κίνδυνο.

9.       Υπερβολικές συναισθηματικές εκδηλώσεις: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη τείνουν να γίνονται είτε υπερβολικά εσωστρεφείς είτε το αντίθετο εκδηλώνοντας υπερβολικές συναισθηματικές εξάρσεις.

10.   Προβλήματα με το τζόγο: Όπως και με τον αλκοολισμό, ο εθισμός στο τζόγο είναι διαταραχή αλλά και ένδειξη άλλων διαταραχών όπως η κατάθλιψη.

11.   Το κάπνισμα: Αν καπνίζετε πάνω από 1 πακέτο την ημέρα και ανάβετε τσιγάρο μέσα στα πρώτα 5 λεπτά που ξυπνάτε, είναι πιθανόν να είναι ένδειξη κατάθλιψης.

12.   Παραμέληση της εξωτερικής εμφάνισης: Το να παραμελεί κανείς την εξωτερική του εμφάνιση είναι ένα συχνό σύμπτωμα κατάθλιψης.