Τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν πολλά παιδιά

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι κάνουν πολλά παιδιά, υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους οποίους οι άντρες και οι γυναίκες που είναι χαρούμενοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, ή που έχουν ένα ισχυρό σκοπό στη ζωή τους, έχουν και μεγαλύτερες οικογένειες.

Πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι από το ότι νιώθουν έτοιμοι για το επόμενο βήμα στη ζωή τους, μέχρι το ότι είναι πιο πιθανό να βρίσκονται μέσα σε μια σχέση.

Ο δεσμός αυτός είναι ισχυρότερος όταν πρόκειται για την απόκτηση του πρώτου παιδιού, κάτι που υποδηλώνει ότι όταν η πραγματικότητα της μητρότητας/πατρότητας κάνει την εμφάνισή της, η αισιοδοξία για το μέλλον εξασθενίζει, αναφέρει δημοσίευμα της Mail Online.

Οι αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα δύο μεγάλων ερευνών, γύρω από την ευτυχία.

Στην πρώτη συμμετείχαν πάνω από 500 δικηγόροι, οι οποίοι ρωτήθηκαν για το επίπεδο ικανοποίησης που απολάμβαναν στη ζωή τους και την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν σε δύο διαφορετικά στάδια της ζωής τους, με δέκα χρόνια διαφορά.

Όσοι ήταν πιο χαρούμενοι στην αρχή της μελέτης, έτειναν να έχουν περισσότερα παιδιά μια δεκαετία πιο μετά.

Η δεύτερη έρευνα αφορούσε ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα, σχεδόν 5.000 ανθρώπων από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Και αυτή όμως η μελέτη, διαπίστωσε ότι η χαρά, η ικανοποίηση από τη ζωή και η αίσθηση ενός σκοπού στη ζωή συνδεόταν με μεγαλύτερες πιθανότητες απόκτησης παιδιών μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ενδιαφέρον παρουσίαζε το γεγονός, ότι και στις δύο αναλύσεις, η σχέση αυτή άρχιζε να εξασθενείς μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές από το πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, μπορεί να συμβαίνει γιατί «τα ρεαλιστικά ζητήματα που συνδέονται με τις ευθύνες των γονέων υπερισχύουν της επίδρασης της γνωστικής ευημερίας και της αισιοδοξίας σχετικά με την προθυμία/θέληση για την απόκτηση κι άλλων παιδιών».

Οι ερευνητές ανέφεραν ακόμη, ότι η επίδραση της ευτυχίας υπερκαλύπτεται από άλλους παράγοντες, όπως το εισόδημα.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Positive Psychology.