Αποκτάμε τις προλήψεις μας από… τη μήτρα

Είστε προληπτικοί; Πόσο πιστεύετε στην τύχη, τη μοίρα ή τις προβλέψεις των αστρολόγων;

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, το κατά πόσο κανείς πιστεύει στη μοίρα ή τα ζώδια μπορεί να έχει καθοριστεί πολύ προτού γεννηθεί.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μια ομάδα ψυχολόγων από το πανεπιστήμιο Σουόνσι (Swansea University) στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει ότι ο βαθμός κατά τον οποίο πιστεύει κανείς ότι μπορεί να ελέγξει τα γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή του, σχετίζεται εν μέρει με την ποσότητα της "ανδρικής" ορμόνης (τεστοστερόνη) στην οποία είχε εκτεθεί όσο βρισκόταν ακόμη στη μήτρα της μητέρας του.

Όπως αναφέρει η έρευνα, τα άτομα έχουν "εσωτερική πηγή ελέγχου" (internal locus of control) αν αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο των καταστάσεων που συμβαίνουν στη ζωή τους, ή "εξωτερική πηγή ελέγχου" (external locus of control), εάν πιστεύουν ότι αυτά που τους συμβαίνουν καθορίζονται από εξωτερικές δυνάμεις.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει, ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν "εξωτερική πηγή ελέγχου" σε σχέση με τους άντρες, ένα φαινόμενο που παραμένει σταθερό σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Για τις ανάγκες της τελευταίας αυτής έρευνας, οι ερευνητές από το αγγλικό πανεπιστήμιο μελέτησαν την αναλογία δείκτη και παράμεσου των εθελοντών, η οποία θεωρείται ως ένας καλός δείκτης για την ποσότητα τεστοστερόνης στην οποία έχει εκτεθεί κανείς μέσα στη μήτρα.

Όσο πιο μακρύς ο παράμεσος, τόσο πιο μικρή αυτή η αναλογία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις πεποιθήσεις των συμμετεχόντων σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο Locus of Control Questionnaire, ένα πρότυπο ψυχολογικό "εργαλείο" που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1960 για να μετρά τις ατομικές διαφορές στο στιλ απόδοσης.

Αυτό που διαπίστωσαν στις γυναίκες ήταν, ότι όσο πιο μικρή ήταν η αναλογία δείκτη και παράμεσου στο δεξί τους χέρι, τόσο πιο πιθανό ήταν να έχουν "εσωτερική πηγή ελέγχου", όπως παρατηρείται στους άνδρες.

"Η πηγή ελέγχου (locus of control) είναι γνωστό ότι σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών και αποτελεσμάτων, όπως το στρες και η κατάθλιψη, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και η ικανοποίηση από την εργασία και την απόδοση, υποδηλώνοντας ότι είναι μια πολύ σημαντική διάσταση για την προσωπικότητα κάθε ατόμου" κατέληξαν οι ερευνητές.

"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν, ότι όχι μόνο μπορεί οι προγεννητικές σεξουαλικές ορμόνες να επηρεάζουν άμεσα τη στάση ενός ατόμου σε σχέση με αυτόν τον ‘έλεγχο’, αλλά ότι μπορούν επίσης να επηρεάσουν έμμεσα και ένα μεγάλο αριθμό άλλων συμπεριφορών και γνωρισμάτων της προσωπικότητας που βασίζονται σε αυτήν την ‘πηγή ελέγχου’ ως υποκείμενο μηχανισμό".

Τα συμπεράσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences.