Η κατάθλιψη και ο διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια

Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Αυτός ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος για όσους ανθρώπους έχουν διαγνωστεί τόσο με κατάθλιψη, όσο και με διαβήτη, επεσήμαναν οι επιστήμονες. 

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Ντιμίτρι Ντειβιντόου, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ανέλυσαν στοιχεία από 2,4 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, κατά την χρονική περίοδο 2007 έως το 2013.

Συνολικά, το 19,4% των συμμετεχόντων είχαν διαγνώστηκαν με κατάθλιψη, το 9,1% με διαβήτη τύπου 2 και το 3,9% και με τις δύο παθήσεις. Η μέση ηλικία για την αρχική διάγνωση της κατάθλιψης ήταν τα 58,5 έτη και του διαβήτη τα 63 έτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, 2,4% των ανθρώπων εκδήλωσαν άνοια και η μέση ηλικία διάγνωσης ήταν σχεδόν τα 81 χρόνια. Από αυτούς, το 26,4% είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με κατάθλιψη, το 10,8% με διαβήτη, ενώ το 6,7% και με τις δύο παθήσεις. Η ανάλυση έδειξε ότι η ύπαρξη διαβήτη τύπου 2 σχετίζεται με 20% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, ενώ η διάγνωση κατάθλιψης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 83%. Όταν συνυπάρχουν κατάθλιψη και διαβήτης σε έναν άνθρωπο, αυτός έχει 117% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας στην τρίτη ηλικία (άνω των 65 ετών).

«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να φωτιστούν οι μηχανισμοί που συνδέουν την κατάθλιψη και το διαβήτη τύπου 2 με την άνοια , με σκοπό την ανάπτυξη παρεμβάσεων για την πρόληψη αυτών των επιπλοκών», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης.