Το πιο γνωστό παυσίπονο αποδυναμώνει τα συναισθήματα χαράς και λύπης

Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο παυσίπονο, η παρακεταμόλη, όχι μόνο μειώνει τον σωματικό πόνο αλλά φαίνεται να «αποδυναμώνει» τα συναισθήματα της λύπης και της χαράς, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο συνέκριναν τις συναισθηματικές αντιδράσεις μιας ομάδας 82 εθελοντών , οι οποίοι είδαν 40 επιλεγμένες φωτογραφίες από μια βάση δεδομένων, ύστερα απο την λήψη του παυσίπονου φαρμάκου ή μιας ανενεργούς ουσίας. Οι φωτογραφίες κυμαίνονταν από εξαιρετικά δυσάρεστες, ουδέτερες έως πολύ ευχάριστες. Μετά την προβολή κάθε φωτογραφίας, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την φωτογραφία με βάσει τα συναισθήματα που τους προκάλεσε.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που πήραν το φάρμακο είχαν πιο «μουδιασμένες» συναισθηματικές αντιδράσεις σε όλες τις φωτογραφίες, καθώς βαθμολογούσαν χαμηλά τόσο τις αρνητικές όσο και τις θετικές φωτογραφίες, καθώς επίσης και τα συναισθήματα που τους προκαλούσαν. Στην πραγματικότητα, όσοι είχαν πάρει παρακεταμόλη έδωσαν μέση βαθμολογία στον εαυτό τους 5,85 ενώ όσοι είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο έδωσαν μέση βαθμολογία 6,76. Οι ουδέτερες φωτογραφίες βαθμολογήθηκαν εξίσου απ’ όλους τους εθελοντές, ανεξάρτητα από το φάρμακο που είχαν πάρει.

Για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα , οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα σε 85 άτομα, οι οποίοι είδαν τις ίδιες φωτογραφίες , χορηγώντας πάλι στους μισούς παρακεταμόλη και στους άλλους μισούς ψευδοφάρμακο. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Ωστόσο όταν οι ερευνητές ζήτησαν από αυτή την ομάδα των εθελοντών να βαθμολογήσουν τον μπλε ουρανό σε μερικές από τις φωτογραφίες, δεν υπήρξε διαφορά στις απαντήσεις μεταξύ των δύο ομάδων.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Psychological Science», τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι η παρακεταμόλη μπορεί να έχει ευρύτερες επιδράσεις απ’ ό,τι πίστευε έως τώρα η επιστημονική κοινότητα, επηρεάζοντας και τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανάπτυξη των συναισθημάτων.