Χάπι συμπόνιας κάνει τους ανθρώπους ευαίσθητους στην ανισότητα!

Ένα χάπι, το οποίο οι δημιουργοί του ονόμασαν "χάπι συμπόνιας" και κάνει τους ανθρώπους να συμπάσχουν και να είναι πιο ευαίσθητοι προς την οικονομική ανισότητα και όσους έχουν ανάγκη, δοκίμασαν Αμερικανοί επιστήμονες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology".

Στο πείραμα συμμετείχαν 35 εθελοντές, 18 γυναίκες και 17 άνδρες, οι οποίοι πήραν τυχαία είτε ένα χάπι με τη δραστική ουσία τολκαπόνη (η οποία παρατείνει τη δράση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο), είτε ένα ψευδοφάρμακο (πλασέμπο).

Κατόπιν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παίξουν στο εργαστήριο ένα απλό οικονομικό παιγνίδι, στο οποίο έπρεπε να μοιράσουν ένα δεδομένο ποσό χρημάτων ανάμεσα στον εαυτό τους και σε έναν άλλο ανώνυμο άνθρωπο. Όσοι είχαν πάρει το χάπι τολκαπόνης, έκαναν την μοιρασιά των χρημάτων με πολύ πιο δίκαιο τρόπο απέναντι στον ξένο, από ό,τι όσοι είχαν πάρει το εικονικό χάπι, που αποδείχτηκαν λιγότερο ευαίσθητοι στην ανισότητα.

Η τολκαπόνη είναι ένα εγκεκριμένο φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά της νόσου Πάρκινσον. Διευκολύνει την παρατεταμένη δράση της ντοπαμίνης, μιας ζωτικής χημικής ουσίας - νευροδιαβιβαστή, που επηρεάζει άμεσα το κέντρο ανταμοιβής - απόλαυσης - υποκίνησης του εγκεφάλου. Αυτή η αλλαγή στη νευροχημική ισορροπία στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, έχει ως συνέπεια ο άνθρωπος να νιώθει ενστικτωδώς μεγαλύτερη προθυμία να συμπονέσει τους άλλους (ακόμη και τους αγνώστους) και έτσι να είναι περισσότερο δεκτικός στην ανάγκη μιας πιο ισομερούς κατανομής του πλούτου.

Οι ερευνητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι στο μέλλον θα υπάρξουν φάρμακα που θα... θεραπεύουν την έλλειψη συμπόνιας και ευαισθησίας προς τους άλλους (η οποία παρατηρείται και σε ψυχικές παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια), πράγμα που αναπόφευκτα θα έχει θετικές κοινωνικοοικονομικές παρενέργειες.