Πιο κοντά στο εγκεφαλικό οι εσωστρεφείς και νευρικοί άνθρωποι

Οι άνθρωποι που είναι ευσυνείδητοι, ανοιχτοί, ευχάριστοι και εξωστρεφείς είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν ασθένειες όπως εγκεφαλικό, αρθρίτιδα και διαβήτης. Αντίθετα τα ανήσυχα, κυκλοθυμικά και νευρωτικά άτομα είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ των τύπων της προσωπικότητας και της ασθένειας, στην πρώτη μακροχρόνια μελέτη του είδους της. Βρήκαν ότι οι ευσυνείδητοι, εξωστρεφείς, ανοιχτοί, ευχάριστοι και όχι πολύ νευρωτικοί άνθρωποι έχουν καλύτερη υγεία και θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πιο πιθανό να τρώνε υγιεινά, να ασκούνται, να υποφέρουν από λιγότερο άγχος και να επικοινωνούν καλύτερα με τους γιατρούς τους.

Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που είναι νευρωτικοί, με συχνές αλλαγές στην διάθεση είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με μία νόσο. Αυτό οφείλεται στρο ότι βιώνουν έντονο στρες , έτσι ώστε το σώμα τους απελευθερώνει περισσότερο την ορμόνη κορτιζόλη ορμόνης, η οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν χρησιμοποίησαν στοιχεία από 6.904 Αμερικανούς ηλικίας 68 ετών, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί τον γιατρό ή την κλινική εντός των δύο προηγουμένων ετών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να περιγράψουν με διάφορα επίθετα τον χαρακτήρα τους και στην συνέχεια αξιολογήθηκαν σε μια κλιμακα από το 1 έως το 4. Μετά ρωτήθηκαν εάν είχαν έρθει σε επαφή και εάν είχαν διαγνωστεί από γιατρό με οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια.

«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική, διότι απέδειξε ότι η προσωπικότητα ενός ατόμου προβλέπει και συνδέεται με σημαντικές ασθένειες», ανέφεραν οι ερευνητές και προσέθεσαν ότι «Η ανάπτυξη αυτών των ασθενειών πραγματικά οφείλεται στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και σκεφτόμαστε. Ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον κόσμο, που αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας επηρεάζει την υγεία μας».