Τα πιο περίεργα όνειρα τα βλέπουμε αργά τη νύχτα

Τα όνειρά μας γίνονται όλο και πιο περίεργα όσο περνάει η νύχτα, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη.

«Βρήκαμε ότι αυξάνεται η παραδοξότητα των ονείρων από τις αρχές έως αργά το βράδυ,» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Τζοσί Μαλινόφσκι του Πανεπιστημίου του Bedfordshire. Λίγο πριν ξυπνήσουμε, τα όνειρά κλιμακώνονται σε ένα επίπεδο του αδύνατου – δηλαδή βλέπουμε πράγματα που δεν είναι πιθανό να συμβούν στην πραγματική ζωή.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν με ειδικούς αισθητήρες 16 άτομα καθώς κοιμόντουσαν, ενώ τους ξύπνησαν περίπου τέσσερις φορές μέσα στη νύχτα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν το θέμα των ονείρων τους και πώς αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με τη ζωή τους - το επόμενο πρωί. Όπως παρατήρησαν, στα πρώτα στάδια του ύπνου, τα όνειρα έτειναν να σχετίζονται περισσότερο με τους ανθρώπους που συνάντησαν εκείνη την ημέρα, ή με ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ή ένα βιβλίο που διάβασαν πριν κοιμηθούν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν δύο στάδια του ύπνου – ο REM και μη REM ύπνος. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου, βιώνουμε τον ύπνο βραδέων κυμάτων, όπου το ανοσοποιητικό μας σύστημα επισκευάζεται και ενισχύεται. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες συνθήκες που μπορούν επίσης να προκαλέσουν περίεργα όνειρα και εφιάλτες, λένε οι ειδικοί. Οποιοδήποτε είδος λοίμωξης, από μια σοβαρή γρίπη έως μια λοίμωξη των νεφρών, μπορεί να προκαλέσει κακά όνειρα, εξηγεί ο Πάτρικ Μακναμάρα, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Harvard Medical School.

«Όταν έχουμε μια λοίμωξη, με ή χωρίς πυρετό, το σώμα χρειάζεται περισσότερο ύπνο βραδέων κυμάτων, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει το μικρόβιο. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε εφιάλτες ή παράξενα, έντονα όνειρα», προσέθεσε.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν, επίσης, ότι το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε εφιάλτες, καθώς οι εφιάλτες συνδέονται με τις αλλαγές της θερμοκρασίας που συμβαίνει σε ορισμένες περιόδους του κύκλου μιας γυναίκας.