Η λιακάδα και όχι η συννεφιά αυξάνει τις αυτοκτονίες!

Μπορεί το κοινό στερεότυπο να θέλει τις γκρίζες και συννεφιασμένες μέρες του χειμώνα να είναι πιο καταθλιπτικές και συνεπώς να συμβαίνουν σε αυτές περισσότερες αυτοκτονίες, όμως μια νέα έρευνα Αυστριακών επιστημόνων δείχνει ότι η λιακάδα, οποιαδήποτε εποχή του έτους αυξάνει τις αυτοκτονίες, αρκεί να μην έχουν προηγηθεί πάνω από δέκα φωτεινές μέρες.

Στατιστικά πάντως, οι περισσότερες αυτοκτονίες γίνονται άνοιξη και όχι χειμώνα.

Αν και δεν είναι σαφές γιατί το φως του ήλιου μπορεί να παίζει αρνητικό ρόλο, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα υψηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας αλληλεπιδρούν με τη χημική ουσία σεροτονίνη, τον βασικό νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο, που επηρεάζει τη διάθεση των ανθρώπων και των ζώων.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Psychiatry», κατέγραψαν πως υπάρχει υψηλού βαθμού συσχέτιση ανάμεσα στις ώρες λιακάδας και στη συχνότητα των αυτοκτονιών, τόσο με βίαιο όσο και με μη βίαιο τρόπο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ύπαρξη λιακάδας τη μέρα της αυτοκτονίας, καθώς και τις αμέσως προηγούμενες μέρες (αλλά όχι πάνω από δέκα), φαίνεται να διευκολύνει τους αυτόχειρες.

Αν όμως υπάρχει παρατεταμένη λιακάδα από 14 έως 60 μέρες πριν από μια δεδομένη μέρα, τότε παρατηρείται ένα προστατευτικό αποτέλεσμα, καθώς εκείνη τη μέρα η πιθανότητα να συμβεί αυτοκτονία είναι πολύ μικρότερη.

Η συσχέτιση λιακάδας και αυτοκτονίας είναι πιο έντονη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Οι τελευταίοι επηρεάζονται θετικά περισσότερο από την παρατεταμένη διάρκεια της ηλιοφάνειας, με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά η συχνότητα ανδρικών αυτοκτονιών στη διάρκεια περιόδων με καλοκαιρία και λιακάδα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες κάνουν συχνότερα απόπειρα αυτοκτονίας από ό,τι οι άνδρες, αλλά οι τελευταίοι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν τελικά από αυτοκτονία.