Χωρίς ψυχολογική θεραπεία μένουν οι καρκινοπαθείς με κατάθλιψη

Τα τρία τέταρτα των ασθενών με καρκίνο που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη, δεν λαμβάνουν την ψυχολογική θεραπεία που χρειάζονται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Lancet».

Αυτή η "τεράστια ακάλυπτη ανάγκη" οφείλεται εν μέρει σε μια εστίαση στα συμπτώματα σε βάρος της καλής ψυχικής περίθαλψης, λένε οι ερευνητές. Υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη στους καρκινοπαθείς συχνά παραβλέπεται, αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από ένα κλάσμα του κόστους των φαρμάκων που λαμβάνουν κατά του καρκίνου.

«Είναι σπαρακτικό», λένε, «να σκεφτόμαστε τους ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι ήδη δίνουν τον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής τους, να αγωνίζονται επίσης με την κατάθλιψη, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη».

Οι άνθρωποι, συχνά εσφαλμένα, υποθέτουν ότι η κατάθλιψη είναι μέρος της φυσικής αντίδρασης του οργανισμού στον καρκίνο - αλλά αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από παροδική θλίψη, λένε οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και της Οξφόρδης, που διεξήγαγαν την μελέτη.

Σε μια μετά-ανάλυση σε μελέτες σε δείγμα 23.000 ασθενών με καρκίνο, βρήκαν ότι 6% έως 13% των ατόμων είχαν κλινική κατάθλιψη, σε σύγκριση με μόλις το 2% του γενικού πληθυσμού. Οι πάσχοντες από μείζονα κατάθλιψη αισθάνονται επίμονα θλίψη, δυσκολεύονται να κοιμηθούν και δεν έχουν όρεξη για φαγητό. Αλλά οι ερευνητές βρήκαν ότι το 75% των ατόμων που ανέφεραν αυτά τα συμπτώματα δεν λάμβαναν θεραπεία, εν μέρει επειδή δεν αναζήτησαν οι ίδιοι βοήθεια ή επειδή δεν τους παρακίνησαν οι επαγγελματίες υγείας να ζητήσουν.

Οι επιστήμονες λένε ότι μια νέα ιατρική προσέγγιση θα πρέπει σχεδιαστεί ειδικά για τους ασθενείς με καρκίνο , η οποία θα μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και θα βελτιώσει την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών.