Λίγα λεπτά διαλογισμού μειώνουν σημαντικά το άγχος

Ο διαλογισμός μπορεί να έχει μια σχεδόν άμεση επίδραση στη μείωση του στρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 

Οι ερευνητές μελέτησαν την "επίγνωση του διαλογισμού"-μια τεχνική που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1970, η οποία είναι ακόμη διαθέσιμη στο διαδίκτυο μέσω των ιστοσελίδων, όπως calm.com .

"Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν τις πρακτικές του διαλογισμού για τη μείωση του στρες, αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πόσο διαλογισμό θα πρέπει να κάνουμε για να μειωθεί το στρες και να ωφεληθεί η υγεία μας", είπε ο επικεφαλής της μελέτης Ντέιβιντ Κρέσγουελ, αναπληρωτής καθηγητής της ψυχολογίας στο Κολέγιο Dietrich.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 66υγιή άτομα ηλικίας 18-30 ετών , οι οποίοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα τριών ημερών. Ορισμένοι συμμετέχοντες έζησαν ένα σύντομο πρόγραμμα διαλογισμού για 25 λεπτά για τρεις συνεχόμενες ημέρες, στους οποίους δόθηκαν ασκήσεις αναπνοής για να τους βοηθήσουν να παρακολουθούν την αναπνοή τους και να δώσουν προσοχή στην παρούσα στιγμή στις εμπειρίες τους. Μια δεύτερη ομάδα συμπλήρωσαν ένα τριήμερο πρόγραμμα γνωστικής κατάρτισης στο οποίο κλήθηκαν να αναλύσουν κριτικά την ποίηση σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Μετά την τελική εκπαιδευτική δραστηριότητα, όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ασκήσεις λόγου και μαθηματικών. Κάθε άτομο ανέφερε στην συνέχεια τα επίπεδα του άγχους του και έδωσε δείγματα σιέλου για τη μέτρηση της κορτιζόλης, που χαρακτηρίζεται ως η ορμόνη του στρες.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι έλαβαν τη σύντομη εκπαίδευση διαλογισμού ανέφεραν λιγότερο στρες με κατά την διάρκεια επίλυσης των ασκήσεων, υποδεικνύοντας ότι ο διαλογισμός προωθεί την ψυχολογική ανθεκτικότητα απέναντι στο στρες. Πιο ενδιαφέρον, από βιολογικής πλευράς, είναι το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν διαλογισμό έδειξαν μεγαλύτερη αντιδραστικότητα στην ορμόνη της κορτιζόλης.