Κατασκεύασαν κράνος που θεραπεύει την κατάθλιψη

Ένα κράνος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης, δημιούργησαν Δανοί επιστήμονες. Η συσκευή περιέχει πηνία τα οποία παρέχουν ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο ενεργοποιώντας τους φυσικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσής του και εξισορροπώντας έτσι την ψυχική διάθεση.

Μελέτη που διεξήχθη στο Τμήμα Κυτταρικής & Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και την Ερευνητική Μονάδα του Ψυχιατρικού Κέντρου του Hillerød στη Βόρειο Ζηλανδία, έδειξε πως οι ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση με τη χρήση της συσκευής μέσα σε μόλις μία εβδομάδα .

"Ο τρόπος που ενεργοποιεί τον εγκέφαλο είναι ότι οι ηλεκτρικές ωθήσεις επηρεάζουν τα μικρά τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου. Μετά από επτά ημέρες οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν μια βελτίωση της διάθεσης τους", ανέφερε ο Στέεν Ντίσινγκ, καθηγητής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση "Acta Neuropsychiatrica", στη μελέτη συμμετείχαν 65 πάσχοντες από ανθεκτική κατάθλιψη, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το κράνος επί 8 εβδομάδες, δίχως να διακόψουν την συνήθη αγωγή τους. Από αυτούς τους ασθενείς , οι 34 φορούσαν το κράνος μία φορά την ημέρα επί μισή ώρα και οι υπόλοιποι 31 δύο φορές την ημέρα επί μισή ώρα. Όλοι οι εθελοντές χρησιμοποιούσαν το κράνος στο σπίτι τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς που το χρησιμοποιούσαν μία φορά την ημέρα είχαν βελτίωση των συμπτωμάτων τους κατά 73%, ενώ όσοι το χρησιμοποιούσαν δύο φορές την ημέρα είχαν βελτίωση κατά 67%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ηλεκτρομαγνητική θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη καθώς οι παλμοί είναι τόσο μικροί ώστε οι ασθενείς δεν τους αισθάνονται καθόλου. Επιπλέον, η μοναδική παρενέργεια που έχει έως στιγμής αναφερθεί από κάποιους εθελοντές είναι η ναυτία, η οποία σταματάει αμέσως μόλις τελειώσει η διέγερση του εγκεφάλου.