Το διαδίκτυο προστατεύει τους ηλικιωμένους από την κατάθλιψη

Τα άτομα άνω των 50 ετών που περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, έχουν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 

Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 8% των Αμερικανών ηλικίας άνω των 50 ετών, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journals of Gerontology: Series B.

Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη , λόγω της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης συγκριτικά με τους νεώτερους ανθρώπους.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Michigan State University στο East Lansing , ανέλυσαν τις απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν σε διάστημα έξι ετών σε μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που εστιάζει στις μεταβάσεις 3.000 Αμερικανών στην συνταξιοδότησή τους.

Οι ερευνητές εντόπισαν την κατάθλιψη μέσω απαντήσεων σε ένα ερωτηματολόγιο οκτώ ερωτήσεων, και οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν άμεσα για τον τρόπο χρήσης του Διαδικτύου για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή άλλους σκοπούς. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι περίπου το 30% των συμμετεχόντων ήταν χρήστες του Διαδικτύου . Όταν οι ερευνητές συνέκριναν το σκορ κατάθλιψης , βρήκαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν το ίντερνετ είχαν 33% μικρότερη πιθανότητα κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που δεν το χρησιμοποιούσαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν προβλήματα κινητικότητας και υγείας που τους δυσκολεύουν να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την οικογένεια τους. Αλλά όταν είναι σε θέση να χρησιμοποιούν το email για να βλέπουν φωτογραφίες από τα παιδιά και τα εγγόνια τους, τους βοηθά να κρατούν την επαφή.

"Γι 'αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ηλικιωμένους να χρησιμοποιούν το ίντερνετ και όχι να τους απομακρύνουμε από τους υπολογιστές», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Σερίλ Κοτέν.