Τα selfies…κλονίζουν την αυτοπεποίθηση των γυναικών

Οι γυναίκες που περνούν πολλές ώρες στο Facebook κοιτώντας φωτογραφίες, μπορεί να δεχτούν σοβαρό πλήγμα στην αυτοπεποίθησή τους αλλά και την εικόνα που έχουν για το σώμα τους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. 

Όσο περισσότερο εκτίθενται οι γυναίκες στις λεγόμενες selfies μέσω των κοινωνικών δικτύων τόσο περισσότερο συγκρίνουν - αρνητικά - τον εαυτό τους με άλλες γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη. 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στρατσκλάιντ, το Πανεπιστήμιο του Οχάιο και το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα έκαναν την σχετική μελέτη, ρωτώντας 881 φοιτήτριες στις ΗΠΑ σχετικά με το πόσο χρόνο αφιερώνουν στο Facebook, ποιες είναι οι διατροφικές τους συνήθειες, αν γυμνάζονται και τι γνώμη έχουν για το σώμα τους. 

Αν και τα αποτελέσματα δεν υπέδειξαν κάποια σχέση των παραπάνω με τις διατροφικές διαταραχές, αποδείχθηκε ότι ο χρόνος που αφιερώνουν οι κοπέλες στα κοινωνικά δίκτυα οδηγεί σε αρνητικές συγκρίσεις που αφορούν στην εμφάνιση. 

Συγκεκριμένα όσο περισσότερο χρόνο ξόδευαν στο Facebook οι νεαρές φοιτήτριες, τόσο περισσότερο συνέκριναν το σώμα τους με το σώμα των φίλων τους, και τόσο περισσότερο ένιωθαν άσχημα για την εμφάνισή τους. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι φωτογραφίες των φίλων μπορεί να ασκούν μεγαλύτερη επιρροή από ό, τι οι φωτογραφίες διασήμων, δεδομένου ότι είναι πρόκειται για γνωστούς και φίλους και ανήκουν στην σφαίρα του απτού και του πραγματικού. 

Η εικόνα του σώματος αποτελεί ένα βασικό μέρος της αίσθηση της ταυτότητάς μας και όχι ένα ασήμαντο θέμα ή προσωπική ματαιοδοξία. "Οι διασημότητες , με τα καλοφτιαγμένα σώματά, τα ρούχα και την εμφάνισή τους, έχουν αυξήσει την πίεση που οι άνθρωποι συνήθως αισθάνονται σε μια στιγμή που επιδιώκουν να δημιουργήσουν τη δική τους ταυτότητά, όταν τα σώματά τους μεγαλώνουν και αλλάζουν", τόνισαν οι ερευνητές.