Η Άνοιξη μας έφτασε με… δάκρυα στα μάτια

 
Η άνοιξη είναι μια εποχή του χρόνου που σηματοδοτεί μία αρχή καλοκαιρίας, αλλά και άνθησης και ανάπτυξης των φυτών. 
 
Σε πολλούς από εμάς όμως συνοδεύεται από δυσφορία, λόγω των αλλεργιών που μας ταλανίζουν αυτήν την περίοδο. Τα προβλήματα ξεκινούν συνήθως περί τα τέλη Φεβρουαρίου και μειώνονται πλέον αισθητά περί τα τέλη Ιουνίου.
 
Συνήθη αλλεργιογόνα προερχόμενα από την φύση, όπως από τις κάμπιες, ή την γύρη του πεύκου, της ελιάς ή της λεύκας, είναι δύσκολο να τα αποφύγουμε διότι μεταφέρονται με τον άνεμο.
 
Οι αλλεργικές επιπεφυκίτιδες χαρακτηρίζονται από κνησμό, δηλαδή την γνωστή φαγούρα, ερυθρότητα, και δακρύρροια και στα δύο μάτια. Σε χειρότερες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανίσουμε πόνο, φωτοφοβία ή και μείωση οράσεως.
 
Τα συμπτώματα δείχνουν διακυμάνσεις στην έντασή τους. Υπάρχει μείωση των φαινομένων σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά όταν κλιματίζονται.
 
Η αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας συνίσταται στην πρόληψη και την θεραπεία.
 
Η πρόληψη γίνεται καταρχήν με την ταυτοποίηση των αλλεργιογόνων που μας ενοχλούν και την προσπάθεια αποφυγής τους. Οι χορήγηση κολλυρίων που προλαμβάνουν την αλλεργία, καλό είναι να ξεκινά στην αρχή της περιόδου των εποχιακών αλλεργιών και να καλύπτει μέχρι και το τέλος της. 
 
Πάρα την πρόληψη, οι εξάρσεις της επιπεφυκίτιδος δεν είναι σπάνιες. Σε αυτή την περίπτωση, θεραπείες με αντιισταμινικά ή κορτιζονούχα κολλύρια είναι αναγκαίες. 
 
Καμία χορήγηση κολλυρίου δεν θα πρέπει να γίνεται, χωρίς να προηγείται εξέταση από οφθαλμίατρο. Υπάρχουν άλλες παθολογικές οφθαλμολογικές καταστάσεις που μιμούνται τις εποχιακές επιπεφυκίτιδες, και οι οποίες απαιτούν διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Η χορήγηση λάθος θεραπείας μπορεί να οδηγήσει, όχι μόνο σε συνέχιση των προβλημάτων αλλά και σε επιδείνωση, με επιπλοκές και βλάβη στην όραση. 
 
Η γνώση των αλλεργιογόνων που μας επηρεάζουν και η έγκαιρη προληπτική θεραπεία μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας κατά τους εαρινούς μήνες.
 
*Ο κ. Νικόλαος Ματθαίου είναι Χειρουργός Οφθαλμιάτρος

[email protected]