Γιατί πρέπει να σταματήσετε να φιλάτε τις κότες!

Οι κίνδυνοι μιας τέτοιας τρυφερής πράξης

Στα παραμύθια, συνήθως φιλάνε τον βάτραχο με την ελπίδα ότι θα μεταμορφωθεί σε πονόψυχο και πανέμορφο πρίγκιπα. Στα σημερινά, πιο πεζά δεδομένα, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν οικόσιτα ζώα όπως κοτοπουλάκια για φρέσκα αυγά και για το κρέας τους. 

Ωστόσο, παρά την όμορφη αυτή εικόνα, οι ειδικοί προειδοποιούν: μη φιλάτε τα κοτόπουλα! Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία με την εξάπλωση της σαλμονέλας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν αρκετοί κάτοχοι πουλερικών που συνηθίζουν να εκδηλώνουν την αγάπη τους προς εκείνα, δίνοντάς τους φιλιά ή ακόμα αντί για το παραδοσιακό κοτέτσι να τα έχουν απλά στο σαλόνι. Λάθος και πάλι λάθος. 

Η σαλμονέλα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου και σε, σπάνιες περιπτώσεις, οδηγεί ακόμα και στο θάνατο. Η σαλμονέλα αναπτύσσεται στο εντερικό σύστημα των πουλερικών και μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω των περιττωμάτων και των μολυσμένων υδάτων και της τροφής. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν, ότι ο αριθμός των ανθρώπων που συμβιώνουν με τα πτηνά σε μια κατοικία, έχει αυξηθεί κατά πολύ στις ΗΠΑ, με όχι και τόσο ευχάριστα αποτελέσματα. 

Για του λόγου το αληθές, από το 1990 έως το 2014, υπήρχαν 53 κρούσματα σαλμονέλας, από την οποία αρρώστησαν 2.630 άνθρωποι, νοσηλεύτηκαν 387 και άφησαν την τελευταία τους πνοή πέντε. 

Έξι από τους δέκα ασθενείς, ανέφεραν ότι εκτέθηκαν σε κοτοπουλάκια και το 74% είπε ότι η έκθεση έγινε στο σπίτι.

Από αυτούς που εκτέθηκαν σε κοτοπουλάκια, οι 13 τα φιλούσαν, οι 49 τα αγκάλιαζαν, το 46% των ασθενών τα άφηνε να ζουν στο σπίτι.