Όσα θέλετε να μάθετε για τις ρευματικές παθήσεις

Από τον Αλέξανδρο Α. Ανδριανάκο, Ρευματολόγο, Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του  Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας 

Τι είναι και ποιες είναι οι ρευματικές παθήσεις;  

Ρευματικές παθήσεις είναι οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλ. των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, οστών και σπονδυλικής στήλης, ενώ ορισμένες προσβάλλουν και άλλα όργανα, όπως νεφρούς, πνεύμονες, καρδιά κ.λπ. 

Είναι πολλές, περίπου 200, και κατατάσσονται σε 6 ομάδες: 

Φλεγμονώδεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά.), Οστεοαρθρίτιδες, Οσφυαλγία-ισχιαλγία, Αυχεναλγία-αυχενικό σύνδρομο, Παθήσεις εξωαρθρικού ρευματισμού (τενοντίτιδες κ.ά), Ομάδα διαφόρων ρευματικών παθήσεων (οσετοπόρωση κ.ά). 

Ποια είναι τα συμπτώματά τους; 

Το κύριο και κοινό σύμπτωμά τους είναι ο πόνος που-ανάλογα με την πάθηση- εντοπίζεται σε αρθρώσεις, τένοντες, μυς, μέση ή αυχένα.

Είναι μεγάλο το πρόβλημα των ρευματικών παθήσεων; 

Σύμφωνα με τα ευρήματα πανελληνίων ερευνών του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας, οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα διότι: 

1) 2.500.000 Έλληνες παρουσιάζουν ρευματικές παθήσεις 

2) Σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων στο γενικό πληθυσμό, οι ρευματικές παθήσεις είναι το πιο συχνό αίτιο μακροχρόνιας σωματικής ανικανότητας, απουσιών από την εργασία, ιατρικών επισκέψεων & χρήσης φαρμάκων. 

 3) Οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις καθυστερούν πολύ να απευθυνθούν στους ειδικούς γιατρούς, δηλ. τους ρευματολόγους, με αποτέλεσμα τη μη ορθή διάγνωση και τη μη εφαρμογή σωστής θεραπείας και έτσι την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στις αρθρώσεις ή και σε άλλα όργανα, σημαντικών λειτουργικών διαταραχών ή και αναπηρίας και τεράστιων δυσμενών επιπτώσεων. 

Κύριο αίτιο της καθυστέρησης αυτής είναι το γεγονός ότι 87% των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τι είναι οι παθήσεις αυτές με αποτέλεσμα να επισκέπτονται ρευματολόγους μόνο: 

• 5% των ασθενών με πόνο στο γόνατο ή στον ώμο  

• 23% των ασθενών με πόνο σε πολλές αρθρώσεις 

• 3% των ασθενών με πόνο στη μέση  

• 9% των ασθενών με πόνο στον αυχένα  

Υπάρχει πρόληψη για τις ρευματικές παθήσεις; 

Για αρκετές ρευματικές παθήσεις μπορεί να εφαρμοστούν μέτρα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης. 

Υπάρχει θεραπεία για τις ρευματικές παθήσεις; 

Σήμερα, χάρις στις προόδους της Ρευματολογίας, είναι εφικτό να επιτευχθούν: 

• αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων  

• βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών  

• δραστική μείωση των δυσμενών κοινωνικοοικονομικών τους επιπτώσεων  

• αποτελεσματική αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος των ρευματικών παθήσεων με δύο προϋποθέσεις: την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση που επιτυγχάνονται με την έγκαιρη επίσκεψη σε ρευματολόγους. 

Η εξασφάλιση των προϋποθέσεων αυτών περνάει μέσα από την ενημέρωση του κοινού. 

Επομένως, για την επίτευξη όλων των παραπάνω είναι προφανής η ανάγκη τόσο της συστηματικής και σε εθνικό επίπεδο ενημέρωσης του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις, όσο και της συμβολής των ΜΜΕ προς αυτή την κατεύθυνση.