Τα πέντε SOS για την καρδιά σας

Του Εμμανουήλ Καλλιέρη, Διευθυντή της Καρδιολογικής MEΘ του Νοσοκομείου Metropolitan 

Τα καρδιακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον Δυτικό κόσμο. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κακή διατροφή από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας (έτοιμα φαγητά, πίτσες, fastfood, σοκολάτες) και άλλα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, το κάπνισμα, η υπέρταση, η αύξηση χοληστερόλης, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, το στρες, η καθιστική ζωή μας οδήγησαν στο 30% των συνολικών θανάτων αντίθετα από αυτό που πιστεύει ο πολύς κόσμος ότι η πρώτη αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος.

Υπέρταση: Το 30% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από αρτηριακή υπέρταση και δυστυχώς ένα πολύ μικρό μέρος αυτού ρυθμίζεται επαρκώς. Όλοι πρέπει να έχουμε πίεση μικρότερη από 140/90mmHg και σε ειδικές ομάδες ατόμων όπως τους διαβητικούς, νεφροπαθείς, στεφανιαίους η πίεση πρέπει να είναι μικρότερη από 130/80mmHg. Η αύξηση κατανάλωσης νατρίου (αλατιού), το αλκοόλ, η παχυσαρκία βοηθούν στο να αυξηθεί αρκετά η πίεση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και με μέτρια άσκηση η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να μειωθεί μέχρι και 25%, αρκούν δηλαδή 30 λεπτά καθημερινού περπατήματος την εβδομάδα, φυσικά με δίαιτα.

Κάπνισμα: Μια σύγχρονη μάστιγα. Δυστυχώς η προσπάθεια της πολιτείας να το απαγορεύσει στους κλειστούς χώρους απέτυχε παταγωδώς. Μπήκαν εξαιρέσεις και φτάσαμε στο σημείο ν’ακούγεται ότι η απαγόρευση αποτελεί παραβίαση της προσωπικής ελευθερίας.

Τόσο οι καπνιστές όσο και οι παθητικοί καπνιστές (παιδιά, συνάδελφοι) λαμβάνουν το μονοξείδιο του άνθρακα (παράγωγο της καύσης) μαζί με άλλες εκατοντάδες ουσίες που περιέχει ο καπνός.

Άτομα μικρότερα των 50 ετών διατρέχουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές να αρρωστήσουν από καρδιακά νοσήματα. Στα 5 χρόνια διακοπής του κάπνισματος ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται στο 50% και μετά από 10 χρόνια οι πρώην καπνιστές έχουν τις ίδιες πιθανότητες με τους μη καπνιστές να πάθουν έμφραγμα. Ακόμα όμως και μετά από 30 λεπτά από το τελευταίο τσιγάρο πέφτει η αρτηριακή πίεση και η καρδιά αρχίζει να χτυπάει βραδύτερα (καλύτερα).

Υπερλιπιδαιμία: Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (χοληστερίνη) μεγαλύτερη του 200 mg και της LDL μεγαλύτερη του 130 mg θέτουν τη διάγνωση της υπερλιπιδαιμίας όπως και άλλοι δείκτες όπως τριγλυκερίδια, λιποπρωτείνη Α, apoA, apoB.κα

Η επανάσταση στον έλεγχο της χοληστερίνης έγινε το 1987 η οποία όχι μόνο την έριξαν στο 30-60% αλλά μείωσαν και τους θανάτους στο 20-30%.

Όλοι μας πρέπει να έχουμε LDL μικρότερη του 130 και με πολλούς παράγοντες κινδύνου η LDL πρέπει να είναι μικρότερη του 100. Οι διαβητικοί, όσοι έχουν κάνει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, μικρότερη του 60mg.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα πολλοί ασθενείς δεν έχουν πεισθεί για την αξία της φαρμακευτικής αγωγής γιατί έχουν "ακούσει" ότι τα φάρμακα αυτά καταστρέφουν το συκώτι. Εάν με τα φάρμακα και τη δίαιτα μειώσουμε την κακή LDL κατά 40 mg μειώνεται 25% ο κίνδυνος για έμφραγμα από στεφανιαία νόσο και 20% από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Χοληστερίνη: Φυσιολογικά επίπεδα όταν η χοληστερίνη<200, LDL<130, HDL (για τους άντρες πάνω από 40, για γυναίκες πάνω από 50).

Σακχαρώδης διαβήτης: Η στεφανιαία νόσος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στους διαβητικούς. Το 40% των ασθενών κινδυνεύουν να πάθουν έμφραγμα και αρκετοί από αυτούς δεν αντιλαμβάνονται την στηθάγχη λόγω της διαβητικής νευροπάθειας.

Οι διαβητικοί είναι οι πιο επικίνδυνοι άρρωστοι. Πρέπει να προσέχουν περισσότερο από όλους την διατροφή. Η γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη να είναι μικρότερη του 7mg, η αρτηριακή υπέρταση μικρότερη του 130/80mmHg και η LDL μικρότερη του 100mg. H απώλεια βάρους βοηθάει α) στη ρύθμιση της πίεσης, β) στην αντίσταση της ινσουλίνης και μειώνεται η κοιλιακή παχυσαρκία. Ασθενής 45-50 χρονών έχει πολλαπλάσιες πιθανότητες αν είναι διαβητικός και δεν προσέχει επαρκώς να μειώσει μέχρι και 5 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης.

Η αύξηση της καλής χοληστερόλης και η μείωση της κακής, η ρύθμιση της πίεσης, του διαβήτη, η απώλεια βάρους, η ελάττωση του στρες βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου (δηλαδή τη φόδρα που έχουν μέσα τα αγγεία που προκαλεί στενώσεις) και δεν πρέπει να ανήκουμε  στο 70% του ελληνικού πληθυσμού που έχει τη βαριά ασθένεια του "καναπέ".

Σημαντικές μελέτες έχουν δείξει ότι όποιος αθλείται και ακολουθεί μεσογειακή δίαιτα, μειώνει κατά  40% τη θνησιμότητα απ’ όλες τις παθήσεις .

Σύντομο Βιογραφικό 

Ο Καλλιέρης Εμμανουήλ είναι καρδιολόγος, Διευθυντής της Καρδιολογικής  MEΘ του νοσοκομείου Metropolitan.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε με άριστα την Ιατρική Σχολή και είναι κάτοχος τίτλου ειδικότητας από το Πανεπιστημιακό Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Λαϊκό. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων ( Ελληνικά, Ευρωπαϊκά, Παγκόσμια ).

Το Μάρτιο του 2006 εκλέχθηκε μέλος του Αμερικάνικου Κολεγίου Καρδιολογίας (Διεθνής Διάκριση).

Τον Απρίλιο του 2006 του απονεμήθηκε ο τίτλος του PremiumProfessionalMember στη Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία και Αγγειακών Εγκεφαλικών και  είναι μέλος στην Αμερικάνικη Εταιρεία Υπέρτασης.

Είναι κάτοχος δύο τιμητικών διακρίσεων από το Ελληνικό Καρδιολογικό Ίδρυμα της Ελλάδος για τα έτη 1998 – 1999 και  1999 – 2000.

Εκπαιδευτικό Έργο: ομιλητής σε συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια ως κύριος εκπαιδευτής, συνερευνητής σε ευρωπαϊκές μελέτες και επιστημονικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τακτική αρθρογραφία στον περιοδικό τύπο για θέματα υγείας.

Εκλεγμένο μέλος Δ.Σ. Πειθαρχικού  Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.