Η γυμναστική, η διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου της μήτρας μπορεί να μειωθεί με την άσκηση, την διατροφή και ενδεχομένως με την κατανάλωση καφέ , σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. 

Οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου λένε ότι, οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου της μήτρας με τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινή άσκηση και διατήρηση ενός υγιούς βάρους. 

Επίσης σύμφωνα με το Παγκόσμιο Κεφάλαιο για την Έρευνα του Καρκίνου , ενδεχομένως και ο καφές να μειώνει τον κίνδυνο, αν και η επιστημονική κοινότητα διευκρινίζει ότι είναι ακόμη νωρίς να ειπωθεί ότι ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο της μήτρας. 

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι η τέταρτη πιο κοινή όλων των καρκίνων στις γυναίκες στη Μ. Βρετανία . Στην πρώτη παγκόσμια ανάλυση που επιχειρήθηκε μετά το 2007, οι ερευνητές του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου επανεξέτασαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τον καρκίνο του ενδομητρίου, και τη σχέση του με τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και το σωματικό βάρος. 

Η μελέτη διαπίστωσε ενδείξεις ότι περίπου 3.700 περιπτώσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο αν οι γυναίκες ασκούνταν ενεργά επί 38 λεπτά την ημέρα και να διατηρούσαν ένα υγιές σωματικό βάρος. 

Στη Μ. Βρετανία μόνο το 56% των γυναικών ακολουθεί τις συστάσεις για σωματική άσκηση (30 λεπτά καθημερινά), πέντε ημέρες την εβδομάδα, μόνο το 39% τηρεί υγιές σωματικό βάρος.

"Αν είστε σωματικά δραστήριες και αν δεν έχετε υπερβολικό σωματικό βάρος, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας και να βελτιώσετε συνολικά την υγεία σας", τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τερέζα Νόρατ.