Το αλτσχάιμερ…διώχνει τον καρκίνο!

Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από άλλους ηλικιωμένους ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα ιταλική μελέτη. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ.

"Ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχάιμερ έχουν θεωρηθεί από τους ερευνητές ως εντελώς ξεχωριστές ασθένειες " είπε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Massimo Musicco, προσθέτοντας ωστόσο ότι «Ορισμένες από τις γνώσεις που έχουμε για τον καρκίνο μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη κατανόηση του τί συμβαίνει όταν ένα άτομο έχει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, και το αντίστροφο".

Οι ερευνητές από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας του Ιταλικού Ινστιτούτου Biomedical Technologies στο Μιλάνο, παρακολουθήσαν περίπου 204.000 νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με καρκίνο και Αλτσχάιμερ ηλικίας 60 και άνω. Κατά την περίοδο 2004-2009, μόλις πάνω από 21.000 από αυτούς διαγνώστηκαν με καρκίνο και κοντά στους 3000 με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ υπήρχαν 161 άτομα που διαγνώστηκαν και με τις δύο ασθένειες. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 246 περιπτώσεις της νόσου του Alzheimer θα πρέπει να είναι αναμενόμενες στα μέλη της ομάδας των συμμετεχόντων που είχαν καρκίνο, με βάση την ηλικία τους και το φύλο, και 281 ασθενείς με καρκίνο θα μπορούσαν να προβλεφθούν μεταξύ εκείνων που έπασχαν από Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι άνθρωποι με καρκίνο είχαν 35 % λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ ενώ εκείνοι που έπασχαν από την νόσο του Αλτσχάιμερ είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο.

"Αυτές οι δύο ασθένειες φαίνονται εγγενώς να σχετίζονται με την ανθρώπινη γήρανση," τόνισε ο Δρ. Musicco , προσθέτοντας ότι «Ο καρκίνος είναι αποτέλεσμα μίας τάσης των κυττάρων να αναπαράγονται, η οποία είναι τόσο υψηλή που πλέον δεν ελέγχεται. Από την άλλη, η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι ένα είδος της ανικανότητας των νευρώνων των κυττάρων να αναπαράγονται."