Προσοχή: Τα αντηλιακά δεν προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος

Κυτταρικές αλλοιώσεις είναι υπεύθυνες για την πρόκληση του δερματικού καρκίνου

Μια πολύ κοινή πεποίθηση έρχεται να ανατρέψει μια νέα επιστημονική μελέτη. Σύμφωνα με την έρευνα Κολομβιανών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Cochrane Library, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αντηλιακό προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος.

Όπως τονίζουν βέβαια οι επικεφαλής της μελέτης, Ingrid Arevalo-Rodriguez και Guillermo Sanchez, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό καθώς ενυδατώνει και προστατεύει το δέρμα. Ωστόσο για τον καρκίνο του δέρματος ενοχοποιούνται κυτταρικές αλλοιώσεις συγκεκριμένου τύπου κυττάρων και δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση σύνδεση με τη χρήση αντηλιακού.

«Η έλλειψη ενδείξεων δεν σημαίνει ότι η προστασία από τον ήλιο δεν έχει καμία επίδραση στην προστασία από τον καρκίνο αλλά η επίδραση αυτή είναι δύσκολο να μετρηθεί… Δεν θα μπορούσαμε να πούμε, για παράδειγμα, σε μια ομάδα ανθρώπων να κάθεται στη σκιά να φορά καπέλο και να βάζει αντηλιακό και σε μια άλλη ομάδα να εκτίθεται απευθείας στον ήλιο και να μη βάζει αντηλιακό» εξηγούν οι επικεφαλής της έρευνας στο πρακτορείο Reuters.

Πάντως, όπως εξηγούν οι ίδιοι οι επικεφαλής της μελέτης, οι αλλοιώσεις στο δέρμα προκαλούνται, αθροιστικά, από τη μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο και για αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ακόμη και αν δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για άμεσο κίνδυνο από την έκθεση στην ακτινοβολία.