Πώς να κόψετε τη ζάχαρη μέσα σε ένα μήνα

Καλοκαιρινές συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν

Η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για πάρα πολλές ασθένειες, και κυρίως αυτές που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η ζάχαρη ανήκει στους υδατάνθρακες. Όμως δεν είναι από τους σύνθετους υδατάνθρακες που προσφέρουν μεγάλα οφέλη στην υγεία μας.

Υπάρχουν όμως κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε και μέσα σε ένα μήνα να κόψετε τη ζάχαρη ή να τη μειώσετε δραστικά.

Και υπάρχουν κάποιες καλοκαιρινές συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό:

Το νερό

Καταναλώστε μεγάλες ποσότητες νερού. Ένας αφυδατωμένος οργανισμός αποζητά γρήγορη αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών του και έτσι καταφεύγουμε σε ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Εκτός από σκέτο νερό, επιλέξτε και άλλα ροφήματα όπως πράσινο και μαύρο τσάι, χυμούς φρέσκων φρούτων (όχι συσκευασμένους κατά προτίμηση), καφέ χωρίς ζάχαρη.

Βγάλτε από τη διατροφή σας τα αναψυκτικά, τα ροφήματα καφέ με σιρόπι, τους χυμούς – φρουτοποτά.

Όχι γρήγορα βήματα

Αν κόψετε μέσα σε μια μέρα τη ζάχαρη που χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα, είναι πολύ πιθανόν να... ξανακυλήσετε.

Αν πίνατε καφέ με 2 κουταλιές ζάχαρη π.χ., μην κόψετε κατευθείαν όλη την ποσότητα, μειώστε στη μια κουταλιά, μετά από 15 μέρες σε μισή και έτσι μέσα σε ένα μήνα δεν θα θέλετε καθόλου ζάχαρη στον καφέ σας.

Πείτε ΟΧΙ στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Η συντριπτική πλειονότητα των επεξεργασμένων (ραφιναρισμένων) τροφίμων περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Προτιμήστε να φτιάχνετε δικά σας σνακ, για το σπίτι και το γραφείο και μην περιμένετε μέχρι να πεινάσετε πολύ για να φάτε, γιατί τότε είναι πιο πιθανόν να αναζητήσετε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά.

Φτιάξτε συνταγές χωρίς ζάχαρη

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που προτιμάμε τα ελαφρά γεύματα, είναι πολύ εύκολο να βρούμε συνταγές που δεν απαιτούν καθόλου ζάχαρη.

Αν έχετε λίγο χρόνο τώρα στην καλοκαιρινή σας άδεια, αναζητήστε στο διαδίκτυο, στα διάφορα sites συνταγών, συνταγές χωρίς ζάχαρη (μπορείτε να τις βρείτε και σαν συνταγές για διαβητικούς) και δοκιμάστε τις. Θα σας εντυπωσιάσει το αποτέλεσμα.

Η σημασία των σωστών τροφών

Ακόμη και αν τώρα το καλοκαίρι ξυπνάτε πιο αργά, μην αμελείτε το πρωινό σας. Ένα καλό πρωινό εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια κι έτσι μέσα στη μέρα αναζητά λιγότερο τη «γρήγορη ενέργεια» που προσφέρει η ζάχαρη.

Καταναλώστε πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και καλά λιπαρά (πχ ξηροί καρποί).

Να θυμάστε ότι η ζάχαρη προσφέρει «γρήγορη ενέργεια» που όμως καίγεται πολύ γρήγορα και μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και να πεινάμε πάλι πολύ σύντομα.