Η άσκηση στη μέση ηλικία μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού αργότερα

Η μελέτη δείχνει πόσο σημαντικό είναι να ασκείται κανείς σε όλη τη ζωή του και όχι μόνο όταν είναι νέος

Σε όσο πιο καλή σωματική κατάσταση βρίσκεται κανείς στα 45 έως 50 του, χάρη στην τακτική άσκηση, τόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού μετά τα 65 του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει πόσο σημαντικό είναι να ασκείται κανείς σε όλη τη ζωή του και όχι μόνο όταν είναι νέος. Οι επιστήμονες μάλιστα προτείνουν να θεωρηθεί η σωματική κατάσταση ένας ανεξάρτητος παράγων κινδύνου για το εγκεφαλικό, όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης τύπου 2.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Αμπαρίς Παντέϊ του Νοτιοδυτικού Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Τέξας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό "Stroke" (Εγκεφαλικό).

Η προοπτική μελέτη παρατήρησης περιέλαβε σχεδόν 19.900 άτομα 45 έως 50 ετών (κατά 80% άνδρες), των οποίων παρακολουθείτο η καρδιοαναπνευστική αντοχή, ενδεικτική της γενικότερης σωματικής κατάστασής τους.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι εμφάνιζαν την καλύτερη αντοχή, είχαν 37% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού μετά τα 65 τους, σε σχέση με όσους είχαν την χαμηλότερη αντοχή.

«Όλοι ακούμε ότι η άσκηση κάνει καλό, αλλά παρόλα αυτά πολλοί δεν ασκούνται. Ας ελπίσουμε ότι τα νέα ευρήματά μας, που αφορούν την πρόληψη ενός μοιραίου εγκεφαλικού, θα τους παρακινήσουν να ξεκινήσουν την σωματική άσκηση», δήλωσε ο Παντέι.

Οι ειδικοί συνήθως συστήνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης.