Αλόη: Το φυτό της αθανασίας αλλά και της… ευζωΐας

Όταν το φυτό της "αθανασίας" και της ευζωϊας, η περίφημη αλόη, σμίγει με την κρητική γη και καλλιεργείται με μεράκι, τότε αναμφίβολα δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να απολαύσουν μοναδικά προϊόντα με συστατικά που από την αρχαιότητα θεωρούνταν ελιξήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις παραδόσεις, στην Αίγυπτο απέδιδαν στην αλόη θεραπευτικές, καλλυντικές αλλά και πνευματικές ιδιότητες, ενώ κρεμούσαν τα φύλλα του στις πόρτες των σπιτιών ως σύμβολο προστασίας. Επίσης, στην Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν την αλόη για τη θεραπεία πληγών και στη Ρώμη το υγρό που βρίσκεται μέσα στα φύλλα χρησιμοποιούνταν ως καθαρτικό.

Αναφορές στην αλόη υπάρχουν τόσο στην Παλαιά Διαθήκη (ψαλμός με΄8-9) "τα φορέματά σου μυρίζουσιν από σμύρναν, αλόη και κασσίαν,από Ναών Ελεφαντίνων από των οποίων ηυφρανάνσε" όσο και στην Καινή Διαθήκη (Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιον) "ήλθεν δε και ο Νικόδημος φέρων μείγμα σμύρνης και αλόης έως λίτρας εκατό". Αλλά και ο Χριστόφορος Κολόμβος κάνει ξεχωριστή αναφορά σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "τέσσερα είναι τα απαραίτητα τρόφιμα για την καλή υγεία του ανθρώπου - το σιτάρι, το σταφύλι, η ελιά και η αλόη. Το πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο του αναπτερώνει το ηθικό, το τρίτο τον φέρνει σε αρμονία και το τέταρτο τον γιατρεύει".

Πάνω σ' αυτό το επί χιλιετίες μοναδικό θαυματουργό φυτό που χρησιμοποιήθηκε και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς στηρίχθηκαν και επένδυσαν πάνω από 100 άτομα από την Κρήτη, προχωρώντας στη συστηματική καλλιέργεια του, καθώς και σε μια σειρά άλλων αγροτικών προϊόντων - όπως το φραγκόσυκο και τα αρωματικά φυτά- προκείμενου να ιδρύσουν τη "Μινωική Γη" και να προσφέρουν το προϊόν σε ευρεία κατανάλωση.

Με βάση τα στοιχεία της καλλιέργειας της αλόης, μπορούν να φυτευτούν από 1.200 έως 1.300 φυτά ανά στρέμμα.Εξάλλου, το φυτό μετά από τον δεύτερο χρόνο βγάζει παραφυάδες, περισσότερες από 10 το καθένα, που μπορούν μετά από λίγο να αφαιρεθούν και να μεταφυτευθούν, μεγαλώνοντας την καλλιέργεια ή να πουληθούν στα φυτώρια. Από κάθε φυτό μπορούν να κοπούν το λιγότερο 4 φύλλα κάθε φορά και για 3 ή 4 φορές το χρόνο με αποτέλεσμα ένα στρέμμα να δίνει το λιγότερο 13.000 φύλλα.Ακόμη, το βάρος του φύλλου είναι από 400 γρ. έως και 800 γρ. και έτσι το στρέμμα μπορεί να αποδώσει 7.000 κιλά αλόης. Τέλος, το κάθε φύλλο μπορεί να δώσει το 70-80% του βάρους του σε μορφή τζελ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ