Μια εκσπερμάτιση την ημέρα, τον καρκίνο του προστάτη κάνει πέρα!

Οι συχνές εκσπερματώσεις μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο συχνοί οργασμοί στους άνδρες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ωστόσο εικάζουν ότι η εκσπερμάτιση “καθαρίζει” ο προστάτης από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι αν το σπέρμα καθαρίζεται τακτικά, τα νέα κύτταρα αναπτύσσονται ευκολότερα και μειώνεται συσσώρευση των παλαιών κυττάρων που είναι πιο πιθανό να μετατραπούν σε καρκινικά.

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται ανάμεσα πέος του άνδρα και την ουροδόχο κύστη, του οποίου η κύρια λειτουργία είναι να παράγει ένα παχύ λευκό υγρό που αναμιγνύεται με το σπέρμα που παράγεται από τους όρχεις, για να δημιουργήσει το σπέρμα.
Η μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 32.000 υγιείς άνδρες για 18 χρόνια, 3.839 από τους οποίους διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη. Οι άνδρες ρωτήθηκαν για μέση μηνιαία συχνότητα εκσπερμάτισης μεταξύ των ηλικιών 20-29, 40-49 και το 1991, ένα έτος πριν την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Βρήκαν ότι οι συχνές εκσπερματίσεις μείωσαν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη σε αυτές τις χρονικές στιγμές.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες στην ηλικιακή κατηγορία 40-49 ετών που εκσπερμάτωναν 21 ή περισσότερες φορές το μήνα διέτρεχαν κατά 22% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, συγκριτικά με εκείνους που εκσπερμάτωναν τέσσερις έως επτά φορές το μήνα.

Σύμφωνα με μια προγενέστερη μελέτη, οι άνδρες που κοιμούνται με πολλαπλές γυναίκες έχουν σχεδόν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που είχαν “κοιμηθεί” με περισσότερες από 20 γυναίκες μείωσαν τις πιθανότητες τους να αναπτύξουν επιθετικούς καρκινικούς όγκους στον προστάτη κατά 19%.