Ένας χυμός πορτοκάλι την ημέρα…

Ένας χυμός πορτοκάλι κάθε μέρα, μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της μνήμης των ηλικιωμένων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στις χημικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή – που εμφανίζονται σε υψηλά επίπεδα στα πορτοκάλια. Η έρευνα έδειξε ότι τα φλαβονοειδή ενεργοποιούν τη μετάδοση μηνυμάτων σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος και παίζει ρόλο στη μάθηση και την αποθήκευση πληροφοριών.
Οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς σίγουροι για το πώς αυτό λειτουργεί, αλλά υποψιάζονται ότι οι εν λόγω χημικές ουσίες μπορεί να βελτιώσουν τη ροή του αίματος, προστατεύοντας έτσι τους νευρώνες από την οξειδωτική βλάβη και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα με την οποία οι νευρώνες μεταδίδουν σήματα.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ ζήτησε από 37 υγιείς εθελοντές - 24 γυναίκες και 13 άνδρες, ηλικίας 60 έως 81 ετών- να πιουν 500ml χυμό πορτοκάλι κάθε μέρα για οκτώ εβδομάδες. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την μνήμη, τον χρόνο αντίδρασης και την ευφράδεια των συμμετεχόντων, στην αρχή και στο τέλος του πειράματος. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι βαθμολογίες τους στα γνωστικά τεστ βελτιώθηκαν κατά 8% μετά από δύο μήνες.

Η νέα μελέτη θεωρείται ότι είναι η πρώτη που δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην μνήμη των ηλικιωμένων, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι το εύρημά τους πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες για να θεωρηθεί οριστικό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι ανάγκη οι άνθρωποι πίνουν ένα ολόκληρο ποτήρι χυμό πορτοκάλι κάθε μέρα. Αλλά πρότειναν ότι τα συστατικά του χυμού πορτοκαλιού θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παροχή θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου θρεπτικά συστατικά. Οι ηλικιωμένοι, εξάλλου, με προβλήματα υγείας πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους πριν αρχίσουν να πίνουν χυμό πορτοκάλι, διότι πολλά φάρμακα αλληλεπιδρούν με αυτόν.