Η μαύρη σοκολάτα κρατά τον εγκέφαλο σε… φόρμα

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ενισχύει με φυσικό τρόπο τη συγκέντρωση και την εγρήγορση του εγκεφάλου, ενώ προεγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η μαύρη σοκολάτα έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, καθώς, μεταξύ άλλων, προστατεύει την καρδιά και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του στρες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα μελέτησαν 122 άτομα, ηλικίας 18 και 25 ετών. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) ενώ πραγματοποιούσαν διάφορα τεστ μνήμης και σκέψης. Οι μισοί κατανάλωσαν ένα σνακ σοκολάτας ενώ οι άλλοι μισοί ένα εικονικό γλυκό σνακ. Κάθε άτομο έλαβε 1g μαύρης σοκολάτας για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Το σνακ ήταν συσκευασμένο έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μην το δουν πριν το καταναλώσουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωσαν 60% κακάο σοκολάτας, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωσαν το εικονικό γλυκό σνακ.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μόνο μαύρη σοκολάτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, δίνει ώθηση στην συγκέντρωση και την εγρήγορση του εγκεφάλου. Μια κανονική σοκολάτα, που περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε ζάχαρη και γάλα, δεν θα αποφέρει τα ίδια αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Λάρυ Στίβενς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, «η σοκολάτα έχει διεγερτική δράση και ενεργοποιεί τον εγκέφαλο με τρόπο μοναδικό». Συγκεκριμένα, το απολαυστικό γλύκισμα ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης και εγρήγορσης.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μαύρη σοκολάτα αύξησε τις τιμές της αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων. Σε ένα πείραμα, συνδύασαν το 60% του κακάο της μαύρης σοκολάτα , με την L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο πράσινο τσάι και δρα ως χαλαρωτικό. Από τα αποτελέσματα, κατέγραψαν μια άμεση πτώση της αρτηριακής πίεσης σε εκείνους που έτρωγαν αυτό το νέο είδος σοκολάτας.