Η γυμναστική αυξάνει τις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών

Οι άνδρες που είναι σωματικά δραστήριοι έχουν καλύτερη στύση και σεξουαλική λειτουργία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai ανακάλυψαν ότι άντρες που ανέφεραν ότι έκαναν συχνά άσκηση είχαν καλύτερες σεξουαλικές επιδόσεις, ενώ όσο πιο έντονη άσκηση έκαναν τόσο καλύτερες ήταν οι επιδόσεις τους στην κρεβατοκάμαρα. 

«Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει τα οφέλη της άσκησης με τη βελτιωμένη στύση και τη σεξουαλική λειτουργία σε μια φυλετικά ποικιλόμορφη ομάδα των ασθενών», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Αντριάνα Βάινταλ. Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 300 άτομα. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας . Στη συνέχεια οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τις απαντήσεις με την εξής κλίμακα: καθιστική ζωή, ήπια δραστήριοι, μετρίως δραστήριοι, ή πολύ δραστήριοι. Οι συμμετέχοντες επίσης συμπλήρωσαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικά με την σεξουαλική τους λειτουργία, όπως την δυνατότητα στύσης, την ποιότητα και την συχνότητα των στύσεων, τον οργασμό και τη συνολική σεξουαλική λειτουργία.

Οι επιστήμονες από τα ευρήματα της μελέτης, ανακάλυψαν ότι οι άνδρες που γυμνάζονταν λιγότερο ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής λειτουργίας. Ωστόσο υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που έπαιζαν ρόλο, όπως η ηλικία, η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Παρόλα αυτά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι άνδρες που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, καθώς η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα της καρδιακής νόσου.

«Ένας άνδρας στην ηλικία των 40 ετών, με στυτική δυσλειτουργία διατρέχει 50 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί έμφραγμα κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών. Είναι πραγματικά ένα προγνωστικό θανάτου και όχι μόνο των καρδιακών παθήσεων», επεσήμανε ο καρδιολόγος Γκράχαμ Τζάκσον.