Ο πολύς ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Οι άνθρωποι που κοιμούνται περισσότερες από 8 ώρες το 24ωρο διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ παρακολούθησαν επί μία δεκαετία την πορεία της υγείας σχεδόν 10.000 εθελοντών, ηλικίας 42 έως 81 ετών. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 346 από τους εθελοντές υπέστησαν εγκεφαλικό. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων επεσήμανε ότι υπάρχει σαφής αιτιώδης σχέση ανάμεσα στον υπερβολικό ύπνο και την κακή υγεία.

Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι όσοι εθελοντές κοιμόντουσαν επί περισσότερες από 8 ώρες το 24ωρο είχαν κατά 46% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν από 6 έως 8 ώρες. Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Neurology», όσοι κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες είχαν κατά 18% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, αν και η υποομάδα αυτή ήταν τόσο μικρή, που το εύρημα αυτό πιθανώς δεν ισχύει. Οι επτά στους δέκα συμμετέχοντες στη νέα μελέτη είπαν ότι κοιμούνται από έξι έως οκτώ ώρες το 24ωρο, ενώ το 10% ότι υπερβαίνουν τις 8 ώρες.

«Θα πρέπει να κατανοήσουμε τους λόγους που συνδέουν 6τον πολύ ύπνο με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Τι συμβαίνει στο σώμα που προκαλεί αυτό το σύνδεσμο; Με περαιτέρω έρευνα μπορεί να διαπιστώσουμε γιατί ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι μια πρώιμη ένδειξη αυξημένου κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Κέι Τι Κιάου.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ, τα άτομα ηλικίας 26 έως 64 ετών χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνο το 24ωρο, ενώ μετά τα 65 οι ανάγκες μειώνονται στις 7-8 ώρες.