Πλύντε τα πιάτα στο χέρι για να μην έχουν τα παιδιά σας αλλεργίες!

Πώς μπορούν οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους από τις αλλεργίες; Πλένοντας τα πιάτα στο χέρι στο νεροχύτη αντί να τα βάζουν στο πλυντήριο.

Σύμφωνα με μια νέα σουηδική έρευνα, όταν οι γονείς πλένουν τα πιάτα με τον παραδοσιακό τρόπο, ο κίνδυνος παιδικών αλλεργιών μειώνεται κατά 40%!

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν πλένουμε τα πιάτα στο χέρι δεν αποστειρώνονται τόσο καλά όσο στο πλυντήριο των πιάτων με αποτέλεσμα να συνηθίζει ο οργανισμός των παιδιών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Pediatrics" της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, μελέτησαν 1.029 παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών, καθώς και τους γονείς τους.

Η μελέτη εξέτασε κατά πόσο ισχύει η λεγόμενη «υπόθεση υγιεινής», σύμφωνα με την οποία αν τα παιδιά εκτεθούν από νωρίς σε μικρόβια, θα πάθουν πιο δύσκολα αλλεργίες αργότερα στη ζωή τους. Αν, αντίθετα, μεγαλώνουν σε πλήρως αποστειρωμένα περιβάλλοντα, τότε δεν αναπτύσσεται σωστά το ανοσοποιητικό σύστημά τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες κάθε οικογένειας, όπως αν αγόραζε προϊόντα απευθείας από φάρμες (αυγά, μη παστεριωμένο γάλα, κρέας) ή αν τα πιάτα του σπιτιού πλένονταν στο χέρι ή από μηχάνημα. Τα παιδιά εξετάστηκαν σε ποιο βαθμό είχαν εμφανίσει άσθμα, έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα και άλλες αλλεργικές παθήσεις.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσα παιδιά είχαν μεγαλώσει σε νοικοκυριά όπου τα πιάτα πλένονταν πάντα στο χέρι, είχαν σχεδόν τις μισές αλλεργίες (23%) από ό,τι τα άλλα παιδιά, των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούσαν πλυντήριο πιάτων (38%). Άσθμα είχε εκδηλωθεί στο 1,7% των παιδιών που ζούσαν σε οικογένειες χωρίς πλυντήριο πιάτων, έναντι ποσοστού 7,3% μεταξύ των οικογενειών που έκαναν μηχανική πλύση.

Αν μάλιστα μια οικογένεια αγόραζε συστηματικά τρόφιμα απευθείας από φάρμες ή κατανάλωνε τρόφιμα που είχαν υποστεί ζύμωση, τότε οι παιδικές αλλεργίες ήσαν ακόμη λιγότερες (στο 19% των παιδιών, έναντι 48% των παιδιών σε όσα νοικοκυριά δεν ακολουθούσαν τις παραδοσιακές και πιο... βρώμικες λύσεις).

Οι Σουηδοί επιστήμονες επεσήμαναν πάντως πως τα ευρήματά τους δείχνουν απλώς μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας - αποτελέσματος, συνεπώς δεν είναι σίγουροι κατά πόσο τέτοιες συνήθειες (πλύσιμο πιάτων στο χέρι, αγορές από φάρμες κ.α.) όντως συντελούν άμεσα στο να μειώσουν τις αλλεργίες των παιδιών. Όμως, όπως εκτιμούν, τέτοιες συμπεριφορές εκθέτουν τα παιδιά σε περισσότερα βακτήρια και άλλα μικρόβια, πράγμα που φαίνεται να δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημά τους και να απομακρύνει έτσι την πιθανότητα αλλεργίας.

Ειδικά για το πλύσιμο των πιάτων, καθώς επίσης των ποτηριών, πιρουνιών, κουταλιών, μαχαιριών κλπ., όταν αυτά πλένονται στο χέρι, είναι πιο εύκολο να μείνουν πάνω τους κάποια βακτήρια, πράγμα που τελικά θα αποβεί σε όφελος των παιδιών, τα οποία μετά θα φάνε ή θα πιουν από αυτά. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αγροκτήματα και στη φύση ή σε χειρότερες συνθήκες στέγασης στις πόλεις (π.χ. μετανάστες ή πολύ φτωχές οικογένειες), έχουν λιγότερες αλλεργίες. Επειδή κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι εφικτό ή επιθυμητό για την πλειονότητα των παιδιών, μια εναλλακτική λύση, κατά τους Σουηδούς επιστήμονες, θα ήταν ίσως να τολμήσει κανείς να αφήνει πιο βρώμικο το νοικοκυριό του (και βέβαια να μην βαριέται να πλένει τα πιάτα στο χέρι...).