Όχι στην μωρουδιακή ομιλία στα παιδιά

Οι γονείς πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνούν με το παιδί τους είναι μέσω της «μωρουδιακής ομιλίας». Ωστόσο μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι γονείς που μιλούν στο παιδί αργά, χρησιμοποιώντας μωρουδιακές λέξεις, και μια τραγουδιστή φωνή, στην πραγματικότητα δεν βοηθούν το παιδί στην ομιλία του. 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι γονείς πρέπει να μιλούν στα παιδιά με σαφήνεια και να τους μιλούν όσο περισσότερο γίνεται , από πολύ μικρή ηλικία, καθώς αυτό διευρύνει το λεξιλόγιο τους.

Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Psychological Science» διαπίστωσαν ότι οι μητέρες μιλούν λιγότερο καθαρά στα παιδιά τους από ό, τι στους ενήλικες. Οι ερευνητές κατέγραψαν 22 μητέρες από την Ιαπωνία να μιλούν στα παιδιά τους (ηλικίας 18 έως 24 μήνες) και σε έναν ειδικό.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Εργαστήριο Γλωσσικής ανάπτυξης στο RIKEN Science Institute στο Τόκιο, στη συνέχεια πέρασε πέντε χρόνια σχολιάζοντας τις 14 ώρες ομιλίας, επισημαίνοντας συγκεκριμένες πτυχές της ομιλίας, συμπεριλαμβανομένων των απαρχών και των άκρων των συμφώνων, των φωνήεντων και των φράσεων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εφάρμοσαν μια τεχνική που έχει αναπτυχθεί για τη μέτρηση της ακουστικής ομοιότητας μεταξύ δύο συλλαβών, όπως του «πα» και του «μπα» ή του «πο» και του «μπο». Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά: οι μητέρες μιλούσαν λιγότερο καθαρά όταν μιλούσαν στο παιδί τους από ό, τι στον ειδικό.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα ευρήματα αυτά δεν παρέχουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο σχετικά με το αν οι γονείς μιλούν περισσότερο ή λιγότερο στο παιδί τους , μπορεί να ενίσχυσει την εκμάθηση της γλώσσας. Αλλά αυτά τα ευρήματα μπορούν να ρίξουν φως στο γιατί τα παιδιά φαίνεται να μαθαίνουν καλύτερα και ευκολότερα χαρακτηριστικούς ήχους της γλώσσας συγκριτικά με τους ενήλικες.