Ο καφές προστατεύει από το κακόηθες μελάνωμα

Ο καφές το πρωί όχι μόνο βοηθάει στο να ξυπνήσουμε, αλλά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.

Ερευνητές του National Cancer Institute, παρακολούθησαν 447.357 συμμετέχοντες οι ο οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο το 1995-1996. Η επανεξέταση πραγματοποιήθηκε σε διάστημα 10 ετών. Οι εθελοντές είχαν μια μέση ηλικία 63 ετών κατά την έναρξη της μελέτης και ήταν υγιείς, ενώ μέχρι το τέλος της μελέτης, σχεδόν 3.000 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος.

Εκείνοι που έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από την ασθένεια σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν κανένα. Προηγούμενη ανάλυση έχει δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει το θάνατο των κατεστραμμένων κύτταρων από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η ανάλυση έλαβε υπόψη όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, όπως το κάπνισμα, τη κατανάλωση αλκοόλ και την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και μπορεί ενδεχομένως να μην είναι εφαρμόσιμα σε άλλους πληθυσμούς. Επομένως, χρειάζονται επιπλέον έρευνες.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας συμβουλεύει ότι όσοι πίνουν περισσότερο από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα κινδυνεύουν να παρουσιάσουν αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης και προειδοποιούν τους λάτρεις του καφέ, του τσάι και άλλων ροφημάτων πλούσιων σε καφεΐνη ότι θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση.

«Η κατανάλωση καφέ δεν είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, τη πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, και αυτή η μελέτη δεν το αλλάζει αυτό. Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα σε αυτήν την έρευνα», ανέφερε η Σάρα Γουίλιαμς.