Πιο εύκολη η δίαιτα και η διακοπή καπνίσματος… με παρέα

Η δίαιτα, η διακοπή του καπνίσματος και η άσκηση, έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν γίνονται με παρέα, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα.

Ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημοσίας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL) εξέτασαν δεδομένα από περισσότερα από 3.700 παντρεμένα ζευγάρια ή ζευγάρια που συζούσαν, ηλικίας 50 ετών και άνω. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι όταν ο ένας εκ των δύο συντρόφων έκανε μία θετική αλλαγή για την υγεία του, ο άλλος είχε πολλαπλάσιες πιθανότητες να ακολουθήσει. Συγκεκριμένα, ενώ ένας άντρας είχε μόνος του 8% πιθανότητες να κόψει το κάπνισμα, όταν πρώτη το έκοβε η σύντροφός του, το ποσοστό αυτό γινόταν 48% (τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες ήταν 8% και 50%). Κατά τον ίδιο τρόπο, μια γυναίκα είχε μόλις 24% πιθανότητες (και ένας άντρας μόλις 26%) να βάλει τη γυμναστική στη ζωή της δίχως παρέα, αλλά μαζί με το έτερό της ήμισυ οι πιθανότητες αυτές έφταναν το 66% (και το 67% για τους άντρες αντιστοίχως). Στην περίπτωση του αδυνατίσματος, τα ποσοστά επιτυχία είναι 26% για τους άντρες και 36% για τις γυναίκες όταν κάνουν δίαιτα μαζί με το ταίρι τους, αλλά μόλις 10% και 15% αντιστοίχως όταν πασχίζουν μόνοι να χάσουν κιλά.

"Η διατήρηση της καλής υγείας ,η διακοπή του καπνίσματος , η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η σωματική άσκηση, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, και όσο οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον, τόσο το καλύτερο», επεσήμανε η επικεφαλής της μελέτης δρ Σάρα Ε. Τζάκσον.