Καλύτερη ποιότητα ύπνου όσων ξεκινούν την δουλειά στις 10 το πρωί

Όσοι ξεκινούν την δουλειά πιο αργά το πρωί, κοιμούνται περισσότερο και έχουν καλύτερη ποιότητα υγείας, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές κατέδειξαν ότι για κάθε μία ώρα καθυστέρησης έναρξης της εργασίας το πρωί, οι άνθρωποι κερδίζουν 20 λεπτά περισσότερο ύπνο.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία μελέτησαν 124.517 Αμερικανούς ενήλικες σχετικά με την ποσότητα του ύπνου και το ωράριο εργασίας τους, όπως έχει καταγραφεί σε παλιότερες έρευνες που διενεργήθηκαν κατά την χρονική περίοδο 2003-2011. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες που έπιαναν δουλειά στις 6 το πρωί κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 6 ώρες την ημέρα ενώ όσοι ξεκινούσαν την δουλειά τους στις 9-10 το πρωί κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 7,5 ώρες την ημέρα.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η δουλειά είναι η βασική δραστηριότητα που μας σηκώνει από το κρεβάτι και η χρόνια αϋπνία θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν δυνητικά υπήρχαν πιο ευέλικτα ωράρια έναρξης εργασίας.

Σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν κανονικές ώρες, όσοι κοιμούνταν λίγο -6 ώρες την ημέρα ή λιγότερες - εργάζονταν 1,55 περισσότερες ώρες τις καθημερινές και 1,86 ώρες περισσότερες τα σαββατοκύριακα ή τις αργίες, ενώ ξεκινούσαν να εργάζονται νωρίτερα το πρωί, και τελειώνουν αργά το βράδυ.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο χρόνος εργασίας ήταν ο κυρίαρχος κλέφτης του ύπνου ήταν συντριπτικά» είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Ματίας Μπάσνερ.

«Τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι απαραίτητες για την ψυχική, συναισθηματική και σωματική υγεία για να μπορεί το άτομο να ανταπεξέρχεται στην καθημερινότητα, είτε στην δουλειά είτε στο σπίτι» , προσέθεσε.