Οι περισσότεροι κατά φαντασίαν αλλεργικοί στην πενικιλίνη

Η πλειονότητα των ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι αλλεργικοί στην πενικιλίνη είναι στην πραγματικότητα δεν είναι, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Σχεδόν το 95% των ανθρώπων που πίστευαν ότι ήταν αλλεργικοί στην πενικιλίνη βρέθηκαν αρνητικοί στη δοκιμή κατά τη διάρκεια ενός αλλεργικού τεστ στο φάρμακο. Συχνά οι άνθρωποι είχαν μια «κακή» εμπειρία από ένα φάρμακο με πενικιλίνη όταν ήταν παιδιά, αλλά ποτέ δεν είχαν δοκιμαστεί για να δουν αν ήταν πραγματικά αλλεργικοί ως ενήλικες, λένε οι ερευνητές. Επίσης οι γιατροί επεσήμαναν ότι μερικές φορές οι άνθρωποι βιώνουν μια γνωστή παρενέργεια του φαρμάκου και θεωρούν ότι έχουν αλλεργία.

Οι πενικιλίνες χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία πολλών λοιμώξεων, όπως για τις λοιμώξεις του δέρματος, του θώρακα και τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Η μελέτη έρχεται μετά από την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια «κρίση» στην αντίσταση στα αντιβιοτικά, που είπαν ότι είναι «χειρότερη από την επιδημία του AIDS». Η κρίση περιορίζει τις επιλογές των διαθέσιμων αντιβιοτικών, και μια αντιληπτή αλλεργία πενικιλίνης προσθέτει περαιτέρω περιορισμούς, είπαν οι γιατροί.

Δύο μελέτες πραγματοποιήθηκαν από την Κλινική Μάγιο για να δοκιμάσουν η επικράτηση των παρερμηνευμένων αλλεργιών πενικιλίνης. Στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης, 384 άτομα που πίστευαν ότι ήταν αλλεργικοί στην πενικιλίνη υποβλήθηκαν σε αλλεργικό τεστ. Η πλειοψηφία, το 94%, ήταν αρνητικοί στη δοκιμή για την πενικιλίνη αλλεργία. Στη δεύτερη μελέτη, 38 άνθρωποι που πίστευαν ότι ήταν αλλεργικοί στην πενικιλίνη και υποβλήθηκαν σε δερματική δοκιμασία, όλοι τους είχαν τελικά αρνητικό αποτέλεσμα στην αλλεργία στην πενικιλίνη.

«Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη μελέτη μας, οι οποίοι είχαν ιστορικό αλλεργίας στην πενικιλίνη δεν ήταν πραγματικά αλλεργικοί. Μπορεί να είχαν δυσμενή μια αντίδραση στην πενικιλίνη σε κάποιο σημείο στο παρελθόν, όπως κνίδωση ή οίδημα, αλλά δεν επιδεικνύουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο αλλεργίας στην τρέχουσα χρονική στιγμή», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τανάι Πονγκντί.