Πιο πιθανό 40άρες να αποκτήσουν μωρό με έναν μικρότερο άνδρα

Οι γυναίκες που επιλέγουν μικρότερους ηλικιακά άνδρες για συντρόφους, όχι μόνο ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους αλλά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρό, σύμφωνα με μία νέα ερευνα. Μια μελέτη σε γυναίκες ηλικίας 40 και άνω, έδειξε ότι αν ο σύντροφός της ήταν ηλικίας 43½ ετών και άνω , οι πιθανότητες τους να γεννήσουν «έπεφταν» κατακόρυφα. Καναδοί ερευνητές πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι στο σπέρμα του άνδρα, το οποίο «χάνει» σε ποιότητα με την πάροδο της ηλικίας.

Ο επικεφαλής της έρευνας Μάικλ Ντάχαν του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ, δήλωσε ότι μία λύση για τις ηλικιωμένες γυναίκες είναι να επιλέγουν νέους άνδρες, των οποίων το σπέρμα θα είναι σε καλύτερη κατάσταση. «Αυτό φαίνεται να είναι και ένα βιολογικό επιχείρημα στο φαινόμενο των κούγκαρ (μεσήλικες γυναίκες που πηγαίνουν με μικρότερους άνδρες)», επεσήμανε.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Χονολουλού, είναι η πρώτη που παρέχει αποδείξεις ότι οι άνδρες, όπως οι γυναίκες, έχουν ένα βιολογικό ρολόι.

Οι ερευνητές μελέτησαν 631 γυναίκες ηλικίας 40 έως 46 ετών, που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι σύντροφοί τους κυμαίνονταν από 25-73 ετών. Όταν οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες – σε εκείνες που κατάφεραν να αποκτήσουν μωρό και σε εκείνες που απέτυχαν- ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών που δεν είχαν γίνει πατέρες ήταν μόλις 43,5 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχει ένα «κρίσιμο σημείο» στο οποίο τα ωάρια των γυναικών έρχονται αντιμέτωπα με κακής ποιότητας σπέρματος και δεν μπορούν να το διορθώσουν. «Τα ωάρια των νεότερων γυναικών μπορούν να διορθώνουν τυχόν ατέλειες του γενετικού υλικού των σπερματοζωαρίων. Αλλά όταν μια γυναίκα αγγίζει τα 40, αυτό δεν συμβαίνει», ανέφερε ο Δρ. Νταχάν.