Η κακή στάση σώματος μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, θυμό και μπορεί να σκοτώσει ακόμη και τη λίμπιντό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Όσοι καμπουριάζουν χρησιμοποιούν επίσης περισσότερες αρνητικές λέξεις και ασχολούνται περισσότερο με τον εαυτό τους.

Καλή στάση σημαίνει να κρατά κάποιος το σώμα του σε σωστή ευθυγράμμιση, διατηρώντας τις φυσικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης, όταν κάθεται, στέκεται όρθιος ή είναι ξαπλωμένος. Η καλή στάση είναι σημαντική για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη και στον αυχένα, μεταξύ άλλων πραγμάτων. Ωστόσο, η αγχωτική και καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε κακές συνήθειες, όπως το καμπούριασμα και την έλλειψη άσκησης.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 74 εθελοντές από τη Νέα Ζηλανδία,οι μισοί εκ των οποίων κάθισαν με καμπουριασμένη πλάτη και οι υπόλοιποι με ίσια. Η πλάτη τους είχε δεθεί με ταινίες φυσιοθεραπείας για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα άλλαζαν στάση έως το τέλος του πειράματος. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν μία σειρά από τεστ αναγνώσεως και στη συνέχεια ένα τεστ κοινωνικού στρες που λέγεται Trier Social Stress Test (TSST), συμπεριλαμβάνει μία διάλεξη και είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αυξάνει το στρες. Καθ’ όλη τη διάρκεια των τεστ, οι εθελοντές ήταν συνδεδεμένοι με συσκευές μέτρησης του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσής τους, ενώ οι απαντήσεις τους στα διάφορα τεστ χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθεί η ψυχική διάθεση, η αυτοεκτίμηση και η αντίληψη της απειλής που συνιστούσε η διάλεξη στο TSST.

Οι εθελοντές που κάθονταν με ίσια πλάτη έδειξαν πως είχαν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και ψυχική διάθεση, και ένιωθαν μικρότερο φόβο όταν υποβάλλονταν στο τεστ TSST. Επίσης η Ανάλυση Λόγου έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που καμπούριαζαν μίλησαν λιγότερο από εκείνους που κάθονταν σε όρθια θέση. Επίσης χρησιμοποίησαν περισσότερο αρνητικές λέξεις , περισσότερο πρώτο ενικό πρόσωπο και αντωνυμίες και οι περισσότερες λέξεις που σχετίζονταν με τη θλίψη.