Άγχος και έλλειψη ύπνου προκαλούν τα κατοικίδια στα αφεντικά τους

Ένας στους δύο ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων λένε ότι τακτικά χάνουν έως και 90 λεπτά ύπνου λόγω του ότι τα κατοικίδια τους νιαουρίζουν, γαβγίζουν ή ξύνουν την πόρτα - με τους περισσότερους να λένε χαρακτηριστικά ότι τα κατοικίδια τους, τους προκαλούν άγχος.

Μια έρευνα σε 1000 ιδιοκτήτες γάτας και σκύλου στη Μ. Βρετανία, διαπίστωσε ότι το 54% των ατόμων συχνά χάνει μέχρι και μιάμιση ώρα ύπνου, επειδή τα κατοικίδια τους, τους ξυπνούν νωρίς το πρωί. Η πιο συχνή διακοπή ύπνου είπαν ότι ήταν ένα «αδιάκοπο» γάβγισμα ή νιαούρισμα τις πρώτες πρωινές ώρες, με το 47% των συμμετεχόντων να λένε ότι ήταν ένα «κοινό πρόβλημα». Στη δεύτερη θέση ήταν «ξύσιμο στην πόρτα του υπνοδωματίου», με το 28% να λένε ότι το κατοικίδιό τους προσπάθησε είτε να ανέβει πάνω στο κρεβάτι είτε να «ζητιανέψει» για φαγητό. Επίσης ένα 22% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι ξυπνούσαν συχνά απότομα γιατί η γάτα ή ο σκύλος τους, πήδηξε πάνω στο κρεβάτι στη μέση της νύχτας.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι - σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι τα κατοικίδια ζώα βοηθούν στην ηρεμία και την χαλάρωση- συνολικά το 34% των συμμετεχόντων, δήλωσε ότι τα καμώματα των κατοικίδιων ζώων τους, τους άφηνε ένα αίσθημα άγχους.

Ο επικεφαλής της μελέτης Τόμας Λορντ από την εταιρεία memoryfoamwarehouse.co.uk, δήλωσε ότι «Ως έθνος εραστών των κατοικίδιων ζώων λέμε συχνά ότι τα κατοικίδια βελτιώνουν την γενική υγεία και τον τρόπο ζωής μας. Αλλά καθώς ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο και χρήματα για τα αγαπημένα μας κατοικίδια , θελήσαμε να δούμε τι είδους αντίκτυπο έχουν στις σχέσεις, το άγχος, και το πιο σημαντικό για μας, τον ύπνο. Και βρήκαμε ότι οι περισσότεροι από εμάς χάνουμε τον ύπνο μας, λόγω του αγαπημένου μας ζώου».