Απολυμαντικά μαντιλάκια και πλύσιμο χεριών, τα όπλα κατά των ιών

Οι λοιμώξεις μπορούν να εξαπλωθούν από το χερούλι της πόρτας του γραφείου στο μισό εργατικό δυναμικό σε μόλις δύο ώρες, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Χρησιμοποιώντας ιχνηθέτες ιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 60% των εργαζομένων στο κτίριο κόλλησαν το μικρόβιο που «φυτεύτηκε», μετά από 120 λεπτά. Τα απολυμαντικά μαντηλάκια και το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση των μικροβίων , λένε οι ειδικοί.

Για τη μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, οι ερευνητές «φύτεψαν» ένα ακίνδυνο ιό με παρόμοιες ιδιότητες με τον νοροϊό σε ένα πόμολο της πόρτας κατά την έναρξη μιας εργάσιμης ημέρας. Μέσα σε 2-4 ώρες το 40-60% των εργαζομένων είχαν μολυνθεί από τον ιό.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ιογενής μόλυνση στις εγκαταστάσεις ενός χώρου εργασίας μπορεί να συμβεί γρήγορα, και ότι μια απλή παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να μειωθεί η έκθεση σε ιούς», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τσαρλς Γκέρμπα.

Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτό το «σφάλμα» είναι με αντι-βακτηριακά μαντηλάκια, πρόσθεσε.

«Χρησιμοποιώντας απολυμαντικά μαντηλάκια που περιέχουν ενώσεις του τεταρτοταγούς αμμωνίου (QUATS) ,καταχωρήθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ως αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης ενάντια σε ιούς - όπως ο νοροϊός και η γρίπη . Μαζί με την σωστή υγιεινή των χεριών, έχει παρατηρηθεί μειωμένη εξάπλωση του ιού από 😯 έως 99%» , επεσήμανε ο Δρ. Γκέρμπα.

Το 2010 μια μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 50% των εργαζομένων του γραφείου είχε μολυνθεί με κάποιο είδος του ιού, αγγίζοντας τα κουμπιά του ανελκυστήρα ή μέσα από τα πληκτρολόγια και τις τηλεφωνικές συσκευές.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο βήχας και το φτέρνισμα απλώνουν τα μικρόβια, αλλά ο αριθμός των αντικειμένων που αγγίζουμε είναι απίστευτος από όπου μπορούμε να κολλήσουμε έναν ιό», τόνισαν οι ερευνητές.