Μέλλουσες μαμάδες, μην αγχώνεστε για να μην κάνετε κλαψιάρικα μωρά!

Οι γυναίκες που βιώνουν έντονο άγχος, ανησυχία ή κρίσεις πανικού πριν μείνουν έγκυες, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν ένα μωρό που θα κλαίει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναφέρει μια νέα έρευνα.

Δεν είναι γνωστό γιατί υπάρχει αυτή η σύνδεση, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι μητέρες που πάσχουν από άγχος μπορεί να έχουν μια πιο «παρεμβατική» συμπεριφορά που θα μπορούσε να προκαλέσει το έντονο κλάμα στα μωρά.

Οι ειδικοί εικάζουν, επίσης, ότι ένα μωρό μπορεί να κλαίει υπερβολικά λόγω των ορμονών του στρες που παράγει η μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οποίες περνούν στο βρέφος μέσω του πλακούντα και επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από άγχος στην εγκυμοσύνη πρέπει να υποστηρίζονται κατά τη διάρκεια της μητρότητας.

  «Οι μητέρες μπορούν εύκολα να βιώσουν αρνητικά συναισθήματα, όταν ανησυχούν για ένα νεογέννητο παιδί. Όσο περισσότερο ανησυχούν όμως, τόσο λιγότερο κοιμούνται και μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο που κάνει το άγχος όλο και πιο έντονο», ανέφερε η Δρ. Κλαιρ Μπέιλι, ειδική στην ανατροφή των παιδιών.

«Μια ήρεμη μητέρα που αισθάνεται χαλαρή, άνετη και με αυτοπεποίθηση, θα είναι πιο πιθανό να βοηθήσει το παιδί της που κλαίει και να το ηρεμήσει, ενώ μια ανήσυχη μητέρα μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να καλμάρει το παιδί. Τα μωρά μπορούν να εκλάβουν τα συναισθήματα των γονιών από πολύ νωρίς », προσέθεσε.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Disease in Childhood, παρακολούθησε σχεδόν 300 γυναίκες που βρίσκονταν στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Δέκα τοις εκατό των γυναικών ανέφεραν ότι το παιδί τους έκλαιγε υπερβολικά μετά τη γέννηση. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από γυναίκες με μια αγχώδη διαταραχή είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να κλαίνε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.